Naslovnica Novosti Interlink – Scania za sve namjene

Interlink – Scania za sve namjene

3622
0
PODIJELI

Scania je na sajmu Busworld 2015 predstavila novu seriju autobusa pod zajedničkim nazivom Interlink. Ovi autobusi primjenjivi su za gotovo sve namjene, te tako čine najraznovrsniju autobusku gamu ovog proizvođača do sada, sa maksimalnih 71 putničkim sjedištem, dužinama od 11 do 15 metara, te šasijama sa dvije ili tri osovine (konfiguracije 4×2 i 6×2*4, sa upravljivom stražnjom osovinom).1.Svi autobusi iz ove game mogu se pohvaliti laganom, ali čvrstom konstrukcijom, modernim i dopadljivim dizajnom, te dobrom aerodinamikom, što na kraju rezultira niskom potrošnjom goriva i smanjenim opreativnim troškovima. Modularna konstrukcija nudi vanrednu mogućnost prilagođenja unutrašnjosti, rasporeda sjedišta i opreme, pa je broj mogućih kombinacija gotovo neograničen.

Autobusi Scania Interlink dolaze u tri različite visine podnice, što diktira ukupnu visinu, te se tako razlikuju modeli:
– Scania Interlink LD (Low Decker – niski pod), ukupne visine 3,31 m
– Scania Interlink MD (Mid Decker – pod srednje visine), ukupne visine 3,46 m
– Scania Interlink HD (High Decker – visoki pod), ukupne visine 3,66 m

Svaka od ovih varijanti ima neke specifičnosti, što vlasnicima/operaterima daje veliku mogućnost prilagođavanja različitim potrebama i radnim uslovima, od autobusa za gradski saobraćaj, do turističkih autobusa za duge relacije.

Scania Interlink LD predstavlja novi koncept na tržištu. To je autobus za gradski i prigradski saobraćaj, odlične manevarbilnsti i agilnosti, sa velikim unutrašnjim prostorom. Široka, po potrebi dvostruka vrata omogućuju brz protok putnika, omogućena je postavka i posebnih vrata za vozača, kao i različitih uređaja za prodaju, izdavanje ili kontrolu putničkih karata. Posebno je interesantno to da se ovi autobusi, osim standradnog (dizel) goriva, mogu isporučiti spremni za korištenje alternativnih goriva kao što su biodizel, biogas i bioetanol.

Scania Interlink MD je višenamjenski autobus za srednje linije, turističke izlete, obilaske znamenitosti ili povremenu upotrebu. Kako bi mu se produžio operativni radius, moguće ga je opremiti toaletom, multimedijalnom opremom, delux sjedištima, klima-uređajem, kao i dvostrukim staklima, zvučnom i termičkom izolacijom, te posebnim podnim oblogama otpornim na klizanje.

Vozačevo radno mjesto je prostrano, fleksibilno i dobro opremljeno, pa Adaptive Cruise Control i Lane Departure Warning spadaju u dio nezaobilazne opreme. Ovi autobusi koriste dizel ili biodizel gorivo.

Scania Interlink HD su najveći i najkomfoniji autobusi u gami. Nude veliki, lako dostupan, prtljažni prostor neophodan za duga turistička putovanja. Udobna sjedišta, luksuzna rasvjeta, zračni ovjes (opcija), te Scania Opticruise mjenjač, najduža putovanja čine ugodnim i za putnike i vozača.

Dužina 11-15 m
Širina 2,55 m
Visina 3,31 m (LD) / 3,46 m (MD) / 3,66 m (HD)
Kapacitet Do 71 putničko sjedište
Vrata Prednja: otvaranje unutra; Srednja i stražnja: otvaranje unutra ili spolja
Konfiguracija 4×2 i 6×2*4
Motori 9,3 l; 250/280/320/360 KS; Euro VI; 1.250-1.700 Nm; dizel; biodizel
9,3 l; 280/320 KS; Euro VI; 1.350-1.500 Nm; prirodni gas (CNG) ili biometan
9,3 l; 280 KS; Euro VI, 1.250 Nm; bioetanol
13 l; 410/450/490 KS, Euro VI, 2.150-2.550 Nm; dizel; biodizel (dostupan sa Euro V)
Mjenjači Scania automatizirani – 8 ili 12 stepeni prenosa sa Scania Opticruise ZF Ecolife – 6 stepeni prenosa (automatski)
Rezervoari Dizel, biodizel: do 660 l
Gas: 1.200 l

Galerija slika:

izvor: proauto.ba