Naslovnica Novosti Međugradski Mercedes iz Ikarbusa

Međugradski Mercedes iz Ikarbusa

2612
0
PODIJELI

Jučer je u zemunskom Ikarbusu potpisan ugovor sa prevoznikom Arriva Litas o kupovini međugradskog autobusa IK312MB, koji će biti napravljen na Mercedesovoj šasiji.ik312mb_1-660x330Kao što je za Autobusi.NET ekskluzivno prošle nedjelje najavio generalni direktor Aleksandar Vićentić, fabrika Ikarbus započinje proizvodnju međugradskog autobusa koji će biti karosiran na Mercedesovoj šasiji. Kupac prvog autobusa je domaći prevoznik Arriva Litas. Ugovor vrijedan 150 000 eura potpisan je jučer, u petak 15. jula 2016. godine. Sa šasijom OC 500 RF i motorom snage 299 KS, ovo će biti prvi autobus u Euro 6 normi proizveden u Ikarbusu.

Dizajn je djelo domaćih stručnjaka iz Ikarbusa dok je mehanika i motor, najsavremeniji Euro 6, došao iz Mercedesa. Motor i savremeni sistemi bezbjednosti na novom modelu šansa su da se prvi put poslije 30 godina autobusi iz Srbije izvoze u članice Evropske unije.

“Ovo je drugi protip autobusa koji radimo sa Mercedesom, on je na najsavrenijoj šasiji i ima Euro 6 motor. Ovo je prvi put poslije 10 godina da ponovo proizvodimo autobuse za međugradski saobraćaj i nadamo se izvozu u Evropu”, kaže direktor “Ikarbusa” Aleksandar Vićentić.

Arriva Litas ima većinski njemački kapital i sa 300 vozila drži gradske i međugradske linije. Novi autobus će biti gotov do kraja godine. “Ovo je peti prototip autobusa koji kupujemo od Ikrbusa za 25 godina. Vjerujemo u saradnju Ikarbusa sa Mercedesom i to je logično, jer imamo 70% voznog parka koji je koncipiran na mercedesovoj tehnici”, kaže direktor Arrive Litas Dejan Bogunović.

Novi autobus po kvalitetu izrade ispunjavaće Mercedesove standarde. Mercedes i dalje radi na tome da proširi paletu autobusa koji se proizvode u Ikarbusu, da bi fabrika mogla, osim na domaćem, da konkuriše i inostranom tržištu. Do sada je u Zemunu izrađeno i prodato više od 50 autobusa sa mercedesovim znakom.

izvor: autobusi.net/rts.rs