Naslovnica Novosti Održan Bus Euro Test 2016

Održan Bus Euro Test 2016

1928
0
PODIJELI

Glavni grad Belgije, Brisel, bio je domaćin ovogodišnjeg testiranja i probnih vožnji za prestižnu nagradu “Bus of the Year” za 2017. godinu.euro-testOvogodišnji kandidati za izbor bili su abecednim redom eBusco 2.1, Irizar i2e, Mercedes-Benz Citaro NGT, Solaris Urbino 12 electric i Van Hool Exqui.City 18. Po prvi puta u prestižnoj utrci nije sudjelovao niti jedan dizelski autobus, već su sudjelovala četiri gradska električna autobusa te jedan autobus sa alternativnim gorivom, motorom pokretanim komprimiranim prirodnim plinom (CNG). To je i bio najveći izazov žirija, jer su svi kandidati imali svoje vrline, prednosti i nedostatke, ali svako je imao neke svoje adute u ruci.

Bus Euro Test uključuje ispitivanja kočenja i ubrzavanja, vožnje od strane članova žirija i prezentacije proizvođača autobusa. Nakon tri intenzivna dana testiranja, svaki član međunarodnog žirija iz 21 države daje konačnu ocjenu za svako vozilo. Za to se uzima u obzir nekoliko stavki, među kojima su sigurnost, udobnost, prostor vozača, unutrašnjost vozila, preglednost zrcalima, razina buke u autobusu …

Žiri je već donio i odluku o pobjedniku i dobitniku prestižnog naslova Bus of the Year 2017. Dobitnik je poznat, ali ostaje tajna do 22. augusta kada će se objaviti ime dobitnika, dok će 21. septembra novi predsjednik žirija, Tom Terjesen iz Norveške, na IAA u Hannoveru pobjedniku predati nagradu.

izvor: transportmagazin.hr