Naslovnica Novosti Jubilarni autobus u jubilarnoj godini

Jubilarni autobus u jubilarnoj godini

1882
0
PODIJELI

Dvadeset godina poslovne saradnji između kompanije Der Krostitzer i brenda MAN/Neoplan obilježeni su posebnim vozilom. Lars Tschesche, servis menadžer u kompaniji Der Krostitzer svečano je primio simbolični ključ za 7500. isporučeni MAN Lion's Coach, a primopredaja je izvršena na ovogodišnjem IAA sajmu komercijalnih vozila.1Vlasnik kompanije, Maik Ecking, se već prilikom kupovine prvog autobusa, 1996. godine, odlučio za Neoplan Cityliner. Vozni park Der Krostitzera se danas sastoji od 12 autobusa, od kojih je osam sa znakom MAN i Neoplan. “Osim odlične stručne podrške prodajnih predstavnika, kao i MAN servisa u Lajpcigu, ekonomska učinkovitost i izuzetno visok stepen udobnosti koju pružaju MAN i Neoplan autobusi su od velike važnosti za našu kompaniju”, rekao je Lars Tschesche povodom primopredaje.

Jubilarno vozilo je troosovinski MAN Lion's Coach C R09 koji ima dužinu od 13,260 mm i koji će se koristiti uglavnom kao iznajmljeno vozilo za jednog od najvećih turoperatora u središnjoj Njemačkoj, Polster & Pohl. Prednosti ovog vozila uključuju veliki prtljažni prostor od 10,7 m3 i brojni sistemi pomoći za izuzetno siguran i udoban put. Novi Lav je opremljen MAN D2676 6-cilindarskim dizelskim motorom snage 440 KS (324 kW) pri 1800 okretaja u minuti. Maksimalni kapacitet vozila je 52 putnika plus suvozač i vozač.

U sklopu “Safety Pack” opreme, ovaj moderni autobus je opremljen sa Lane Guard System (JLS) sa haptičkim upozorenjem, kao i MANovim adaptivnim tempomatom (ACC). Najnovija generacija Emergency Brake Assist (EBA) je uključena kao standard. Kako bi se povećala sigurnost, vozilo je opremljeno i svjetlima na ulazu i kamerom na drugim vratima.2MAN Truck & Bus predstavio je Lion's Coach 1996. godine, kada je već bio proizveden u Turskoj od strane podružnice MANAŞ (MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş.). Ono što je prvobitno zamišljeno kao low-cost alternativa modelu Lion's Star se razvilo u jedan od sinonima MAN autobusa. Druga generacija Lion's Coacha je predstavljena 2002. godine. Danas kupci mogu birati između tri motora u rasponu od 400 do 480 KS i od 420 do 500 KS sa novim D26 motorima te tri dužine od 12.000 mm do 13.800 mm.

“MAN Lion's Coach je uistinu postao vodeća zvijezda našeg asortimana i to s punim pravom, po mom mišljenju. Njegov nivo ekonomičnosti, sigurnosti i udobnosti su doista uvjerljivi”, izjavio je Heiko Haumer, iz MAN Truck & Bus.