Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti Autoprevoz-bus iz Mostara

BHBus u posjeti Autoprevoz-bus iz Mostara

6234
0
PODIJELI

Nakon što smo prošli mjesec posjetili kompaniju Super Star, za ovaj mjesec smo odlučili ostati u Mostaru, ali na drugoj adresi. BHBus je ovaj mjesec posjetio kompaniju Autoprevoz-bus Mostar. Prevoznička kompanija koja je osnovana još 1945. godine i slavi tradiciju od 71 godinu u prevozu putnika. Do minulog rata kompanija je imala oko 250 voznih jedinica koje su uglavnom pokrivale region Hercegovine, ali i cijele države pa čak i inostranstva.naslovna-2Naš domaćin, direktor kompanije, gospodin Ahmedin Šabanagić rekao nam je da su tokom rata sva vozila ili uništena ili opljačkana, a da su prateći elementi poput autobuske stanice, benzinske pumpe i baze potpuno uništeni, te se moralo krenuti sve iz početka. Političkim angažmanom firma je rascjepkana do maksimuma, a da bi se nastavilo njeno poslovanje i općenito postojanje moralo se krenuti u velike projekte. Tako se krenulo u nabavku novih vozila, obnovljena je autobuska stanica kao i svi prateći objekti, a značajno je bilo i osnivanje turističke agencije.

Trend obnove voznog parka se nastavio i danas je to jedan kontinuiran proces gdje svake godine u vozni park stignu po 2-3 vozila. Danas vozni park broji oko 25 vozila i uglavnom se radi o vozilima brenda MAN, Neoplan i Isuzu. Zbog dobrog i kvalitetnog procesa nabavke vozila, obezbjeđena su rezervna vozila za bis linije, sezonske linije itd. Što se tiče planova za iduću godinu, direktor Šabanagić nam je otkrio da je u planu otvaranje novih linija. Također je istakao da ukoliko dođe do povećanja cijena goriva, kao i akciza na gorivo za 15 feninga po litru, da će biti prinuđeni da podignu cijene karata. Nažalost, to će dovesti do domino efekta pa će cijeli sistem prevoza putnika biti doveden na rub propasti.naslovn-2O otvaranju novih linija naglašeno je da bi uskoro mogli očekivati novu liniju Bugojno-Mostar u jutarnjem terminu iz Bugojna. Šabanagić je istakao i da postoji veliki problem i sa nelegalnom konkurencijom. Ta nelegalna konkurencija uzima veliki dio kolača na godišnjem nivou na neregistriranim linijama i to prema procjenama oko 300 000 KM. Najveći dio nelojalne konkurencije je na potezu Jablanica-Konjic i Konjic-Sarajevo gdje se vrši prevoz privatnim kombijima do osam mjesta.naslovn-1U sklopu prevozničke kompanije Autoprevoz-bus je i turistička agencija, koja datira od 1998. godine i koja je u svom prethodnom periodu stekla zavidno mjesto u turističkom sektoru zahvaljujući, prije svega, profesionalnosti radnog osobolja. U sklopu turističke agencije posluje i rent a car agencija, koja je u mogućnosti u svakom trenutku da vam izađe u susret. Vozila u voznom parku su marke Hyundai i starosti do tri godine.

Želimo se zahvaliti ekipi Autoprevoz-bus Mostar na izdvojenom vremenu i pruženim informacijama te da im zaželimo puno sreće i uspjeha u daljem poslovanju.

Enes Čehajić