Naslovnica Novosti 60. godišnjica tradicionalnog obilježavanja Dana vozača i automehaničara

60. godišnjica tradicionalnog obilježavanja Dana vozača i automehaničara

6077
0
PODIJELI

15. januar simbolizira dan vozača i automehaničara i tradicionalno se obilježava u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Naime, tada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije. Ove godine se napunilo 60 godina tradicionalnog obilježavanja.

U Tuzli se svake godine organizuje svečani defile ulicama grada, gdje učešće uzimaju autobusi, kamioni, policijska, sanitetska, vatrogasna vozila, privrednici i predstavnici vozača i automehaničara.

Ekipa BHBus portala bila je jedan od sudionika svečanog defilea u Tuzli, kao i prethodnih godina.

Poseban akcenat, pored 60.godišnjice, posvetili smo i našem velikom prijatelju i starom članu BHBus Foruma Nedžadu Brkoviću ,koji je nedavno napunio 40 godina radnog staža za volanom.

Gospodin Brković navodi da je svoj radni vijek  za volanom autobusa započeo u firmi Prevoz Radnika Kreka Tuzla davne 1984. godine.

“Period 80-ih godina bio je poznat,po famoznim Sanosima koji su u tom vremenu bili glavni brend na bh. cestama ” – naveo je gospodin Brković.

“To su bila vozila bez retardera i posebnih tehnologija,koje danas omogućavaju lakši rad svakog vozača”.

Svoj radni vijek nakon firme Prevoz Radnika Kreka Tuzla, od 2008 godine nastavio je u firmi Road iz Lukavca u kojoj dočekao zasluženu mirovinu.

Na naše pitanje, kakav je danas posao vozača u odnosu na period 80-tih i 90-tih, gospodin Brković je istakao: “Danas je puno olakšan rad u toku svake vožnje i vremenski smo ograničeni sa novim tahograf karticama.

Vrijeme rada za volanom ograničeno je na 9 sati vožnje, te moramo da pravimo pauzu od 21 sat izvan autobusa”.

Za kraj bi da se zahvalimo gospodinu Nedžadu Brkoviću na ugodnom razgovoru i poželili bismo mu puno zdravlja i sreće u zasluženoj mirovini.

Na kraju bi napomenuli da je u Tuzli je aktivno najveće udruženje vozača koje ima više od 300 članova.

Povodom Dana vozača i automehaničara, 15. januara, Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona upućuje iskrene čestitke svim vozačima i automehaničarima.

BHBus Team želi sretan Dan vozača i automehaničara, da ih sreća na putevima prati bez kvarova i zastoja.