Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti kompaniji Ćićko commerce

BHBus u posjeti kompaniji Ćićko commerce

11996
0
PODIJELI

Ekipa Portala BHBus nastavlja sa svojim posjetama bh. prevozničkim kompanijama, a nova posjeta se desila u Hercegovini, tačnije u Tomislavgradu i to kod veoma poznate prevozničke kompanije Ćićko commerce.Prevoznička kompanija Ćićko je sa radom krenula 1996. godine sa sjedištem u općini Tomislavgrad. Prvo vozilo u voznom parku je bilo Neoplan Jetliner koje je vozilo tada jedinu liniju Čapljina – Minhen. Povećanjem obima posla širi se i vozni park ove kompanije. Pored međunarodnog linijskog saobraćaja i turizma, kojim se firma bavila do 2004. godine, dolazi do širenja poslovanja i u gradskom prevozu na području općine Tomislavgrad, gdje kreću sa prevozom putnika ka okolnim mjestima.Konstantnim ulaganjem u vozni park i povećanjem voznih jedinica firma sada broji oko 35 vozila i 80 zaposlenika. Većinu vozila na međunarodnom linijskom i vanlinijskom prevozu čine vozila marke Setra, dok je posljednja akvizicija kupovine velikog vozila bila Neoplan Cityliner N1218HDL, sa Euro 6 motorom koji je ujedno i prvi sa takvim karakteristikama u Bosni i Hercegovini.

Trenutno linija za Minhen i Augsburg iz Čapljine ide tri puta sedmično i to režimom utorak, srijeda, nedjelja, dok su iz Njemačke polasci utorkom, četvrtkom i petkom. Linija za Mostar kao i Prozor – Zagreb saobraćaju svakodnevno.

Povećanjem obima posla izgrađen je centar na obilaznici oko centra grada sa parkingom za autobuse, objektom za administraciju i servisnim centrom koji će služiti u budućem periodu za tehničko održavanje vozila. Sa današnjih 35 voznih jedinica firma je u stanju da ispuni i najteže uslove putnika sa voznim jedinicama od 8 do 67 sjedećih mjesta. U proteklom periodu pored kupovine polovnih vozila, firma se odlučila i na veoma kupovinu novih par vozila marke Setra serije 400.U segmentu prevoza, vrijedi istaći i da Ćićko commerce posjeduje i dva autobusna kolodvora i to u Livnu i Tomislavgradu, koji su renovirani i nanovo opremljeni.

Pored postojećih linija prije par dana je sa radom krenula i linija Livno – Sarajevo, dok je u najavi još nekoliko linija prema Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.Kompanija u svom posjedu ima i par kamiona za prijevoz tereta, koji zimi služe za čišćenje puteva. Važno je napomenuti da je još davne 1989. godine sa radom krenula i Ćićko proizvodnja PVC stolarije koja se veoma dobro pokazala na našim prostorima i koja svake godine povećava svoj obim posla. Pored prevoza i prozivodnje PVC stolarije u sklopu kompanije je i prodaja kao i najam stanova nove gradnje u Livnu ulica Splitska bb.

Kako nam je za kraj našeg obilaska rekao vlasnik Marko Kovačević kompanija ima plan da i tokom ove godine konstantno ulaže u vozni park, vjerujući da će nove linije ka Zapadu krenuti uzlaznom putanjom i da će nova vozila svim putnicima omogućiti novu dimenziju putovanja u smislu udobnosti, sigurnosti i kvalitete koju pruža kompanija Ćićko commerce.

Enes Čehajić