Naslovnica Novosti Scania se opet okreće iranskom tržištu

Scania se opet okreće iranskom tržištu

2269
0
PODIJELI

Još jednom Iran će postati jedan od najvećih i najvažnijih tržišta za Scaniju. Prošle godine je oko 990 kamiona i 860 autobusa isporučeno iranskim kupcima, koji su imali potrebe za novim i modernim vozilima. Ovog vikenda švedski premijer Stefan Lofven, ministrica EU i trgovine Ann Linde te Scania delegacija će posjetiti Iran.

Nije slučajnost što mnoge industrijske i poslovne zajednice iz mnogih zemalja mnogo ulažu u razvoj trgovinskih odnosa sa Iranom. Uz ukidanje sankcija prošle godine, Iran je ponovo u mogućnosti da obnovi svoje pozicije i postane regionalna supersila. Scania ima veliki tržišni udio i u autobusima i u kamionima u Iranu. “Bez naših partnera Mammuta, u vezi kamiona, i Oghaba, u vezi autobusa, mi danas ne bi bili gdje smo i naša dalja prodaja na iranskom tržištu ne bi bila moguća. Zbog toga i radimo na produbljivanju naše saradnje sa njima”, kazao je Tobias Sigerstad, Scanijin menadžer za Iran.Ukidanje sankcija je otvorilo iransku ekonomiju za međunarodnu trgovinu i investicije. Iran trenutno prolazi kroz velike transformacijske promjene usmjerene prema privlačenju stranih investicija i povećanje trgovine sa Evropskom unijom. Iran ima dugoročni cilj je da postane regionalni centar i partner za proizvodnju i regionalnu distribuciju. Scania je posvećena cilju daljeg napretka i razvoja Irana kroz pružanje održivih rješenja transporta fokusiranim na energetsku efikasnost, pametan transport, alternativna goriva i elektrifikaciju.

Zagađenje vazduha u iranskim gradovima se stalno povećava u posljednjih nekoliko godina, pa se kvalitet života smanjuje, ali i otežava ekonomska aktivnost. Prema posljednjim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) četiri od deset najviše zagađenih gradova svijeta su u Iranu. U saradnji sa iranskim Ministarstvom životne sredine i potpredsjednikom Masoumeh Ebtekarom, Scania je razvila specifično rješenje za zemlju, osiguravajući da se lokalne štetne emisije svedu na minimum sa trenutnim kvalitetom goriva.Kompanija Mammut, koja je Scania partner za kamione od 2008. godine, sastavljaju, prodaju i servisiraju Scania kamione iz CKD (Complete Knocked Down) proizvodnje i od dijelova iz Švedske ili Brazila. Mammut je prošle godine prodao 991 Scania kamion u Iranu, sa tržišnim udjelom od 37 posto.

Kompanija Oghab je Scania partner za autobuse od 2000. godine. Od Scanije kupuju šasije na kojima kasnije nadograđuju gradske i turističke autobuse. Sadašnji tržišni udio iznosi 65 posto za autobuse. Tokom 2016. godine 792 Scania autobusa je prodano u Iranu. Scania je tržište Irana stavila  u deset najboljih tržišta za autobuse na globalnom nivou.