Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti agenciji Laguna Posušje

BHBus u posjeti agenciji Laguna Posušje

7484
0
PODIJELI

Pošto se Hercegovina pokazala kao sjajan domaćin za BHBus posjete, seriju obilazaka smo nastavili po tim krajevima. Ovog puta smo posjetili odlično organiziranu kompaniju, tačnije Agenciju Laguna iz Posušja, koja ima i jako bliske veze sa kompanijom Posušje bus. Uz prethodni dogovor sa vlasnikom gospodinm Veljkom Bakulom susreli smo se u tačno dogovoreno vrijeme ispred tehničko-serivsnog centra i garaža za parking autobusa njegove kompanije.Za sami početak veoma smo lijepo ugošćeni od strane vlasnika i njegovih sinova, koji se uz veoma stručni kadar brinu o tehničkoj i higijenskoj njezi vozila. Prilikom našeg dolaska zatekli smo ekipu koja je završavala tehničke preglede vozila da bi bez ikakvih kvarova mogli uspješno prelaziti kilometre i širiti pozitivnu sliku o ovom prevozniku i agenciji.

Agencija Laguna trenutno u svom posjedu ima sedam vozila od kojih je posljednja velika akvizicija Mercedes Travego SHD, koji je došao iz Mercedesovih proizvodnih pogona u Turskoj. Inače, ovo je prvi ovakav dvoosovinski autobus u BiH.Vozilo je kupljeno u decembru 2016. godine i stanje na satu je bilo svega 345 000 kilometara. Prilikom naše posjete vozilo je imalo 378 000 pređenih kilometara, što govori da je po dolasku bilo dosta uposleno. Što se tiče tehničkih podataka, za užitak u vožnji pobrinut će se Mercedesov Euro 5 Bluetec motor koji razvija 428 KS tj. 315 kW, koji su upareni sa šestostepenim ručnim mjenjačem.Prilikom proizvodnje vozila, u 2012. godini, naručen je poseban paket opreme koji ima svega 46+1+1 sjedećih mjesta, dok svako sjedište na sebi ima ugrađene LCD ekrane preko kojih se mogu gledati filmovi i drugi TV sadržaji, zasebno od drugih sjedišta. Za udobnu noćnu vožnju, uz već nabrojane LCD ekrane na sjedištima, pobrinut će se i dva velika LCD ekrana kao i ukrasno LED osvjetljenje u zelenoj boji, koje se prostire čitavom dužinom vozila.Što se tiče linijskog prevoza, za koji je zadužen Posušje bus, trenutno je u funkciji jedna linija Mostar – Posušje kao i nekoliko đačkih linija u općini Posušje. Oslonac u poslovanju teži ka vanlinijskom prevozu koji čini preko 90% poslovanja u ovoj firmi.

Kompanija je osposobljena za rad u turizmu kako unutar države tako i za međunarodni turizam, a veoma bitno je spomenuti da je 90% obavljenih vanrednih vožnji van države. U agencijskom najmu je tokom godine zauzeto većinom od četiri do šest vozila sa veoma sposobnim i kvalifikovanim osobljem. Što se tiče kompanije Posušje bus, ona u voznom parku ima 12 vozila, pa je ova kompanija uz agenciju Laguna u stanju izvršiti i najteže uslove rada koje klijent zahtjeva.U segmentu obnove voznog parka, saznali smo da se vrši konstantno ulaganje i dolazi do kupovine novijih vozila dok se starija vozila daju na prodaju. Ekipa Portala BHBus.ba se zahvaljuje vlasniku na gostoprimstvu i informacijama, te vlasniku i njegovim sinovima, koji se brinu za uspješan rad ove kompanije, želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem radu.

Enes Ćehajić