Naslovnica Novosti Novi HIGER sa pređenih milion kilometara u BiH!

Novi HIGER sa pređenih milion kilometara u BiH!

5033
0
PODIJELI

Kada je 2009. godine gospodin Vladimir Todić, vlasnik banjalučke kompanije Big tours, kupio autobus HIGER KLQ6129 mnogi su bili skeptični. To je bio prvi takav HIGER u Bosni i Hercegovini, ali je gospodin Todić prepoznao potencijal ovog autobusa, koji mu se godinama kasnije višestruko isplatio.Nedavno je ovaj autobus postao ponosni “milioner”, pošto je uspio da pređe milion kilometara bez nekih većih problema i intervencija. Tako je za sada postao drugi HIGER sa milion pređenih kilometara, a prvi se nalazi u vlasništvu kompanije Zeni tours iz Zenice. Zanimljivo je da je i prvi HIGER “milioner” nekad bio u vlasništvu Big toursa, ali je prodan u Zeni tours gdje je i okrenuo milion kilometara.HIGER KLQ6129 je autobus koji će zadovoljiti sve potrebe linijskog prevoza kao i turistički prevoz. U kompaniji Big tours je korišten u oba vida prevoza, pod različitim uslovima vožnje te nije bilo nikakvih oscilacija, kako u potrošnji, tako i u generalnom radu vozila. Opremljen je sa kapacitetom 49+1+1 sjedišta, Euro 3 Cummins ISLe 340-30 motorom, ručnim kineskim 6-brzinskim mjenjačem, telma retarderom, klima uređajem i ostalim dodacima koje jedan kvalitetan visokopodni autobus treba da ima. Upravo se ova kombinacija HIGER vozila sa Cumminsovim motorom pokazala kao izuzetno dobra, efikasna i jednostavna za održavanje što je svakako veliki plus za HIGER vozila. Upravo zbog svega toga, HIGER je u BiH dobio još jednog “milionera”.

Važno je spomenuti da je u ovo vozilo, koje je prešlo milion kilometara, mimo redovnog održavanja, potrošeno manje od 10,000 KM za manje od osam godina. Svakako da ogroman udio u ovako efikasnom održavanju i skoro pa perfektnom stanju vozila ima i vozač Zorač Čolić, koji se odlično brinuo o vozilu i koji ga je vozio skoro pa 95% vremena.

Iz kompanije PRING Banja Luka, koja je genralni zastupnik i uvoznik HIGER autobusa, najavili su u skorije vrijeme i dolazak prvog HIGER autobusa u kooperaciji sa Mercedesom u kompaniju STP Derventa, ali o tome opširnije uskoro.