Naslovnica Novosti Solaris isporučio osam zglobnih autobusa u Nirnberg

Solaris isporučio osam zglobnih autobusa u Nirnberg

2559
0
PODIJELI

U prvoj polovini aprila Solaris Bus & Coach isporučio je osam novih zglobnih Urbino 18 autobusa VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft, njemačkom prevozniku koji obavlja gradski prevoz u Nirnbergu.

Sve novoisporučene Solaris autobuse pokreće dinamičan i ekonomičan DAF/PACCAR MX-11 240 H1 motor, koji je u skladu sa strogim Euro 6 standardima, a snaga motora je 240 kW. Pogonska jedinica je uparena sa Voith Diwa 6 mjenjačem, ​​koji je opremljen sa ECO programom, koji efikasno smanjuje potrošnju goriva. S druge strane, sva vozila imaju ZF osovine. Nakon ove isporuke flota VAG prevoznika broji 178 vozila.

Najsavremeniji i ekološki Solaris autobusi su izuzetno udobni i opremljeni su sa najnovijim sigurnosnim sistemima, a od ove dvije stavke će profitirati i putnici i vozači. Jedna od predonosti za vozača je u potpunosti klimatiziran i pregrađen radni prostor. Osim toga, proizvođač koristi energetski efikasno LED osvjetljenje unutrašnjosti, koje između ostalog ima crvene oznake u unutrašnjosti kao upozorenje kada se otvaraju vrata.Također, tu je sofisticiran sistem praćenja Derovis, koji se sastoji od devet kamera, monitora, koji je postavljen iznad vozača i opcijom snimanja i pohranjivanja snimaka. Zahvaljujući ovim uređajima, vozač će moći preciznije posmatrati protok putnika, dok će kamera na zadnjem dijelu vozila biti veoma korisna prilikom vožnje unazad i tokom manevrisanja.

Novi zglobni Urbino 18 autobusi su dugi 18 metara. Kapacitet autobusa, koji je VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft naručio, iznosi 37 sjedećih mjesta uz dodatnih osam sjedišta na preklop. U zavisnosti od njihove upotrebe, putnički prostor može imati između 88-99 mjesta za stajanje. Solaris je prisutan u Nirnbergu od 2005. godine, a prije ove isporuke već je bilo u radu 20 Solarisovih autobusa proizvedenih u fabrici Bolechowo.