Naslovnica Novosti Električni Solaris autobusi za Nirnberg i Firth

Električni Solaris autobusi za Nirnberg i Firth

2674
0
PODIJELI

U aprilu 2017. godine, Solaris Bus & Coach osvojio je dva tendera u Njemačkoj za isporuku električnih autobusa. Prvi tender je potpisan sa VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft, gradskim prevoznikom u Nirnbergu. Gotovo identično vozilo će biti isporučeno i kompaniji Infra Fürth Verkehr GmbH, iz susjednog grada Firt.Gradski prevoznik VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft iz Nirnberga i privatni prevoznik Infra Fürth Verkehr GmbH iz Firta se okreću elektromobilnosti. Početkom aprila predstavnici oba prevoznika potpisali su ugovore o isporuci novog Solaris Urbino 12 Electric. Autobusi će stići u oba grada do kraja ove godine. U oba slučaja, oni će biti prvi u potpunosti električni autobusi na ovom području. Ovi ugovori imaju za cilj da testiraju inovativne tehnologije koje se koriste od strane proizvođača i da se građani upoznaju sa vozilima za gradski saobraćaj na alternativni pogon.

Oba autobusa, koji ne ispuštaju nikakve štetne emisije, će biti opremljeni sa ZF AVE 130 električnim osovinama sa integrisanim elektromotorom i Medcom pogonskim sistemom. Baterija jačine 240 kW, u koju će se pohranjivati energija, će biti zadužena za pogon, kao i klima uređaj te grijanje. Oba autobusa će se puniti preko plug-in sistema koji omogućava punjenje preko noći u garaži. Osim toga, oni će imati punjač montiran na krovu, što će omogućiti da se autobusi mogu puniti i van garaže. Ova inovativna vozila će imati pripremu za ugradnju pantografa koji će im omogućiti brzo punjenje dok je vozilo u radu.

Moderni i ekološki autobusi će biti opremljeni sa nekoliko funkcija koje će doprinijeti povećanju sigurnosti i kvalitete u vožnji za putnike. Udobnost vozača i putnika nije zanemarena, a unutrašnje osvetljenje se sastoji od energetski efikasne LED rasvjete, koja uključuje trepereća LED crvena svjetla kada su vrata otvorena. Oba električna urbina će imati i sofisticiran sistem za praćenje, koji se sastoji od osam kamera, što će vozaču omogućiti  da efikasnije prati protok putnika i sigurnst u vozilu.

Električna vozila za ova dva njemačka grada će se razlikovati između sebe u pogledu vanjskog izgleda i unutrašnje opreme. Vozilo za Nirnberg će imati 20 sjedećih mjesta plus tri dodatna sjedišta na preklop, dok će Urbino za Firt imati 28 sjedišta plus pet sjedišta na preklop.

Solaris je prisutan u Nirnbergu od 2005. godine. U voom bavarskom gradu se već nalazi 28 autobusa Solarisa u redovnom radu. Sredinom aprila, Solaris Bus & Coach isporučio je osam novih zglobnih Urbino 18 autobusa za VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft, o čemu smo već pisali. S druge strane, u Firtu se već nalaze od ranije dva autobusa Solaris Urbino 12.