Naslovnica Novosti Ayats predstavio prvi električni autobus za razgledanje grada

Ayats predstavio prvi električni autobus za razgledanje grada

2206
0
PODIJELI

Španski proizvođač autobusa Ayats predstavio je prvi autobus za razgledanje grada koji je pogonjen na baterije. Model je predstavljen na manifestaciji FIAA u Madridu, a troosovinski autobus bi se uskoro trebao naći na testiranju na ulicama Barcelone.Ovu izvedbu će vjerovatno uskoro pratiti i prototip na dvije osovine, poručili su iz Ayatsa, jer vide mogućnosti za dobar plasman takvih autobusa u gradovima kao što su Pariz i London. U Londonu, The Original Tour je već izjavio da, ako odgovarajući električni autobus za razgledanje grada bude dostupan, da će vjerovatno već iduće godine naručiti prve primjerke za svoju flotu.

Na FIAA je prikazan troosovinski model Bravo I sa otvorenim krovom. Kapacitet vozila je 78 sjedišta, od čega je 65 na gornjem spratu. Sjedišta su plastična i vodootporna. Autobus ima dva stubišta i struktura prikazuje brojne sličnosti sa turističkim modelom Eclipse. U vozilu je predviđen i prostor za korisnike invalidskih kolica, koji se nalazi kod centralnih vrata, a na zadnjem dijelu vozila nalazi se i zatvorena nadstrešnica. Ayats kaže da će ovaj električni dvospratni autobus imati autonomiju rada od 150 kilometara na jednom punjenu, a električni pogonski agregat pruža Actia.

Kao i kod dizel varijanti ovog autobusa koji je nedavno isporučen kompaniji The Original Tour, prostor za motor je ogroman i lako dostupan. Pošto nova verzija umjesto klasičnog motora koristi baterije, taj prostor je iskorišten i baterije su smještene u njega. Ayats dodaje da će električni autobus za razgledanje grada biti moguće prilagoditi prema potrebama klijenata.

Uvoznik Ayats autobusa za Veliku Britaniju, Ayats UK Coach Sales Limited, je već iskazao veliki interes za ovaj autobus pa se uskoro očekuju i prve isporuke. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Ayats je solidno zastupljan, a Centrotrans-Eurolines ima trenutno najnoviji Ayats, a radi se o modelu Eclipse koji je stigao u martu.