Naslovnica BHBus Info BHBus Info: U drugom kvartalu BiH bogatija za 116 autobusa

BHBus Info: U drugom kvartalu BiH bogatija za 116 autobusa

4004
0
PODIJELI

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, objavljuje redovno i detaljno podatke o vozilima koja su prvi put registrovana u BiH. Nakon što smo uradili analizu za prvi kvartal godine, tj. za period januar – mart 2017. godine, ponovo smo se zaigrali sa statistikom. Ovaj put smo obradili period april – juni. Veliki broj autobusa smo i sami popratili što informacijama što slikama na forumu u temi Prinove u firmama.

APRIL
U periodu 01.04. – 30.04.2017. u BiH je stiglo 37 autobusa. Najviše vozila je stiglo u Banja Luku – 7, Tuzlu – 4 te u Lopare i Fojnicu – po tri. Od 37 vozila najbrojniji su bili sa znakom Mercedes 17 vozila, a prate ih Setra sa šest vozila te MAN i Iveco sa po tri. Kao što vidimo EvoBus grupa je bila ubjedljiva u ovom mjesecu, ali prije svega zahvaljujući kombi segmentu. Od tog broja njih 19 ima motore sa Euro 3 normom, dok je broj vozila sa Euro 4 i Euro 5 motorom po osam. Na ovoj ljestvici smo upisali i dva vozila sa Euro 6 motorom.  Ovo znači da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2001. do 2017. godine. Posebno se tu izdvaja 2004. godina sa deset vozila,  dok je bitno spomenuti da smo imali i tri vozila sa 2017. godinom proizvodnje. Kao posebno značajnu činjenicu za ovaj mjesec bismo istakli dolazak Cityliner HDC  u kompaniju Viena tour iz Lonačra, te dva nova Mercedes Sprintera u kompaniju Drina bus iz Foča-Ustikoline.MAJ
U periodu 01.05. – 31.05.2017 stiglo je znatno više vozila u odnosu na april – njih čak 50. Najviše vozila je ponovo registrovano u Banja Luci – devet i Sarajevu – osam, a četiri registracije su zabilježene u Gračanici. Ponovo su najbrojniji bili Mercedes autobusi kojih je stiglo 11, svega jedan više od vozila sa znakom MAN. Bitan rezultat je napravio i Isuzu sa pet registrovanih vozila. Što se tiče Euro normi, maj je nastavio trend sa najvećim udjelom vozila sa Euro 3 motorima, a bilo ih je 24 od ukupno 50 vozila. Raduje činjenica da je bilo 11 vozila sa Euro 5 te sedam sa Euro 6 normom. Ovi podaci ukazuju da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2002. do 2017. godine. Kao posebno značajnu činjenicu istakli bismo dolazak tri Mercedes Tourismo u kompaniju Biss tours iz Zenice te dolazak prvog Viseon vozila u BiH, koje je završilo u Centrotrans-Eurolinesu.JUNI
U periodu 01.06. – 30.06.2016 je stiglo 29 autobusa, što je znatan pad u odnosu na prošli mjesec. Ipak, ovaj broj ne treba da čudi s obzirom da je ljetna sezona već počela i da su se sve kompanije uglavnom pripremale da juni dočekaju sa spremnim vozilima. Zanimljivo je što nije bilo registrovanih vozila u Banja Luci, a Tuzla je imala samo jednu registraciju. Po dvije registracije su zabilježene u Bijeljini, Sarajevu, Kalesiji, Mostaru, Prijedoru i Čitluku. Mercedes je i treći mjesec bio najbolji sa osam vozila, dok su ga pratili MAN sa četiri te Van Hool i Iveco sa po tri vozila. Od ukupno 29 vozila, njih 14 sa Euro 3, dok pet vozila imaju Euro 4 motore. U junu je u BiH tri vozila registrovano sa Euro5/EEV motorom, a čak sedam vozila sa Euro 6 motorom. Što se tiče starosne dobi vozila, u BiH su stizala vozila sa godinama proizvodnje 2001. – 2017. U ovom mjesecu je značajno napomenuti i dolazak prvog VDL Berkhof Ambassador 200 autobusa i nabavka više vozila Van Hool od strane kompanije Halilović Big-Sim iz Kalesije.Ovo sve znači da je drugi kvartal 2017. godine ipak bio nešto bolji od prvog, što se odražava u činjenici da je u periodu april – juni stiglo 116, što je za 15 vozila više nego u prva tri mjeseca. Razlog tome treba tražiti u činjenici da je većina kompanija željela spremno ući u predstojeću ljetnu sezonu. Ponovo je zabrinjavajuća činjenica da je opet stiglo dosta vozila sa Euro 3 normom, ali je to i odraz trenutne ekonomske situacije u BiH i jačine kupovne moći. Međutim, zadnja dva mjeseca u pogledu Euro 5 i Euro 6 normi su obećavajući. Također, značajno je napomenuti i da je FlixBus ušao na tržište Bosne i Hercegovine te da se u idućim mjesecima može očekivati i kupovina novih vozila njihovih partnera. Biss tours iz Zenice je već kupio tri vozila, na potezu su ostali, a sigurno će biti i još poneki partner koji će se pridružiti.

Evo i kako to izgleda procentualno po kategorijama:
Jedno je sigurno, ekipa BHBusa će i dalje nastaviti sa praćenjem autobuske scene u BiH, ali i regionu, a novi izvještaj ćemo spremiti početkom oktobra kada ćemo izanalizirati treći kvartal 2017. godine po pitanju autobusa koji su po prvi put registrovani u BiH. Do tada uživajte u fotogaleriji samo dijela vozila koja su stigla u periodu april – juni: