Naslovnica Novosti Zhongtong autobusi stižu u Mozambik i Rusiju

Zhongtong autobusi stižu u Mozambik i Rusiju

1880
0
PODIJELI

Nedavno je Zhongtong uspešno dobio posao za izvoz 80 autobusa u Mozambik. Posao je napravljen u sklopu Kineskog programa za pomoć u inostranstvu. Ovo će biti i najveća pojedinačna isporuka autobusa koji dolaze u Mozambik. Izvori kažu da će novi 12-metarski autobusi biti isporučeni svojim kupcima u Mozambiku krajem septembra ove godine.Vozila koja trebaju da stignu u Mozambik su Zhongtong LCK6125DG-NG. Uzimajući u obzir tržište lokalnog saobraćaja, vremenske uslove i kulturno okruženje, vozila će biti posebno dizajnirana kako bi pridobili lokalne kupce i putnike. Osim Mozambika, Zhongtong autobusi veoma popularni ii u Zimbabveu i Nigeriji, tako da se trend izvoza u Afriku nastavlja.

Zhongtong je ušao u Mozambik 2011. godine. Trenutno u zemlji se mogu naći modeli LCK6120A, LCK6125A i LCK6128DA. Njihovi turistički modeli zauzimaju više od 70% tržišta turističkog transporta na lokalnom nivou.

U prošlosti su na tržištu javnog prevoza u Mozambiku dominirali Volkswagen iz Njemačke i Tata iz Indije. Zbog visokih cijena brendova evropskih autobusa i nezadovoljavajućih performansi brendova iz drugih zemalja, lokalni autobuski prevoznici traže visoko pouzdane i konkurentne autobuse. Zhongtong je započeo svoje poslovanje u inostranstvu 2003. godine. Za manje od dvije decenije, postavio je vidno prisustvo u preko 30 zemalja u Africi, sa ukupnim tržišnim udjelom od 20% u Africi.Osim Afrike, ovaj kineski proizvođač autobusa bilježi dobre rezultate i u Rusiji. Krajem augusta potpisan je ugovor sa ruskim gradom Khabarovsk, koji podrazumijeva isporuku 200 gradskih autobusa. Ovo znači da će Khabarovsk dobiti modernu, udobnu i ekološki prihvatljivu flotu autobusa. Do sada je već isporučeno 20 autobusa, a isporuka ostalih 180 će teći u nekoliko faza. Rusija je inače veoma zaiteresovana za kineske autobuse posebno u segmentu novih energetskih vozila.