Naslovnica Novosti Električni Volvo autobusi za Trondheim

Električni Volvo autobusi za Trondheim

1681
0
PODIJELI

Volvo Buses dobili su najveću narudžbu do sada, o isporuci električnih autobusa za grad Trondheim u Norveškoj.Kompanija za upravljanje javnim prevozom AtB u Trondheimu je na putu ka uvođenju alternativnih pogonskih tehnologija, pa su još 2010. godine bili su među prvima u Evropi, koji su naručili hibridne  autobuse Volvo. Novi, potpuno električni autobusi Volvoa će saobraćati na četiri rute u Trondheimu, pokrivajući razdaljine od 12 do 15 km, a u redovan soabraćaj će biti uključeni na ljeto naredne godine. Tako će operator Tide Buss iz Trondheima raspolagati sa flotom od 35 električnih autobusa, uključujući novih 25 autobusa Volvo autobusa, pa će Trondhajm imati najveću električnu flotu u Norveškoj.

„Ovo je prekretnica za dugoročnu posvećenost transformaciji javnog prevoza elektromobilnosti. Čast nam je, što smo u saradnji sa Tide Bussom, pionirom održivog gradskog prevoza, uspostavili prvi veliki sistem potpuno električnih autobusa u Norveškoj. Elektro pogon u autobusu predstavlja najefikasnije rješenje i doprinosi daleko boljem okruženju za sve koji žive, putuju ili provode vrijeme u gradu. Ovo je trend koji, naravno, želimo da podstaknemo“ izjavio je Håkan Agnevall, predsednik Volvo Buses.

„Zaista smo zadovoljni što smo nastavili širiti naše poslovanje u Trondheimu, odakle smo s AtB-om radili od 2010. godine. Odlučili smo se za elektrifikaciju javnog prevoza, i ova inicijativa ima velike implikacije za nas, ne samo u Norveškoj, već i širom Evrope. Ono što nam je važno prilikom izbora dobavljača nije samo proizvod i konkurentni uslovi, već i povjerenje koje imamo u Volvoovoj organizaciji, kao stabilnog partnera u sistemu, koji pruža visoku sigurnost u svakodnevnom radu“ dodaje Jan-Helge Sandvåg, tehnički direktor kompanije Tide Buss.

Potpuno električni autobusi se prodaju kao kompletan paket ključ u ruke, pri čemu Volvo vodi računa o održavanju vozila i baterija po fiksnom mjesečnom trošku. Stanice za punjenje će biti zasnovane na otvorenom interfaceu poznatom kao OppCharge, što znači da ih i drugi elektrificirani autobusi mogu koristiti. Autobusi će raditi koristeći obnovljivu energiju, tako da će biti potpuno bez emisija polutanata. Potrošnja energije za Volvo električne autobuse je oko 80% niža nego kod odgovarajućih autobusa na dizelsko gorivo.

U potpunosti električne autobuse Volvo već koriste gradovi:  Malmö (Švedska), Differdange (Luksemburg) i Harrogate (Velika Britanija).

Pored potpuno električnog autovusa Volvo 7900 Electric, asortiman elektrificiranih autobusa Volvo Buses uključuje hibridne modele i električne hibride (plug-in hibridi), kojih je Volvo prodao više od 3.600 širom svijeta.

izvor:kamioni.ba