Naslovnica Novosti Novi GAZ autobus za SP u fudbalu Rusija 2018

Novi GAZ autobus za SP u fudbalu Rusija 2018

2079
0
PODIJELI

GAZ grupa je predstavila novu verziju turističkog autobusa Cruise u okviru međunarodnog auto sajma COMTRANS/17. Cruise je predstavljen u unapređenoj verziji i sa novim dizajnom, pripremljenim specijalno za FIFA Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se 2018. godine održati u Rusiji. Autobus je savršen za turističke vožnje, kao i međugradske linije velikih udaljenosti.Nadograđeni Cruise ima novi vanjski dizajn i poboljšana putnička sjedišta sa maksimalnim podešavanjima. Ukupni kapacitet putnika povećan sa 47 na 51 putnika. Vozilo je opremljeno i sa off-board sistemom (daljinska dijagnostika glavnog sistema) i automatskim sistemom za pomoć vozaču ADAS. Automated Driver Assist System – je sistem koji kontroliše kretanje unutar trake duž oznake puta i koji hitno koči ako je autobus opasno blizu neke prepreke. Sistem podrazumijeva također i adaptivni sistem za kontrolu brzine pošto održava zadanu udaljenost vozila od vozila ispred, a pomaže i u vožnji tokom ograničene vidljivosti. Autobus ima elektronski sistem upravljanja ovjesa sa funkcijom podizanja i spuštanja kako bi se prevazišli teški segmenti puta. U cilju obezbjeđivanja komfora prilikom dugih putovanja, kabina je opremljena ličnim servisima za putnike, a zapremina prtljažnog prostora je devet kubnih metara.

Predstavljeni Cruise ima širok spektar opcija: sistem za gašenje požara u odeljcima motora i prtljaga, detektori dima u kabini, pet kamera za nadzor, Wi-Fi, navigacioni sistem, komunikacija sa kontrolnom stanicom, klima uređaj sa povećanim napajanjem do 40 kW, itd. Osnovna oprema uključuje dvostruka stakla, kontrolu klime i sisteme za kontrolu brzine, on-board računar, digitalni tahograf, električno grijanje bočnih prozora te automatski Opticruise mjenjač. Autobus je napravljen na Scania šasiji sa motorom snage 400 KS.

Starija generacija Cruise autobusa, na osnovu kojih je razvijena i ova nova verzija, učestvovali su u transportnoj službi za Olimpijske i paraolimpijske igre u Sočiju 2014. godine. Serijska proizvodnja obnovljenog Cruise modela biće pokrenuta 2018. godine.