Naslovnica Novosti Deset električnih Solarisa za domaće tržište

Deset električnih Solarisa za domaće tržište

1484
0
PODIJELI

Deset Urbino 8,9 LE električnih autobusa će se pridružiti floti opštinskog prevoznika u gradu Stalowa Wola te će se i ovaj grad priključiti pionirima elektromobilnosti u Poljskoj. U skladu sa tenderom najavljenim u aprilu, opština će kupiti ukupno 19 autobusa, od kojih su deset električni na baterije, a preostalih devet konvencionalni dizel autobusi.Opština Stalowa Wola odlučila se za kupovinu električnih autobusa zbog ekoloških i ekonomskih razloga. Električne autobuse karakterišu znatno niži troškovi eksploatacije. Narudžba uključuje i infrastrukturu neophodnu za punjenje vozila. Prema ugovoru potpisanom 28. septembra 2017. godine, električni Solaris autobusi će biti isporučeni Stalowa Wola u proljeće 2018. godine. Tri pantografska punjača na stanicama će puniti vozila na liniji, a još pet punjača će se nalaziti u garažama. Punjače će isporučiti poljska kompanija – Ekoenergetyka-Polska.

Svaki od naručenih vozila će biti opremljeni motorom snage 160 kW. Električni Urbino 8,9 LE za Stalowa Wola će se napajati električnom energijom koja se čuva u četiri baterije ukupnog kapaciteta 160 kWh. Može se napuniti putem utičnice ili sa punjačem preko pantografa. Oba rješenja obezbjeđuju udobnost vozaču, naročito u lošim vremenskim uslovima, pošto će se vozilo puniti bez potrebe da vozač izlazi iz vozila. Autobusi će takođe biti opremljeni sa brojnim sadržajima za putnike, kao što su USB priključci, WiFi Internet ili sigurnosni sistem prekoi CCTV kamera. Opština Stalowa Wola je također odabrala da instalira sisteme brojanja putnika u vozilima s brojnim senzorima na svakim vratima, što će omogućiti vođenje statistike i efikasnije upravljanje voznim parkom javnog prevoza.

Solaris Bus & Coach je do sada isporučio električne autobuse poljskim kupcima u Krakovu, Varšavi, Ostrołęci i Inowrocławu. U toku je isporuka 22 električna autobusa za Jaworzno, koji je bio jedan od prvih poljskih gradova koji se još 2015. godine odlučio na kupovinu električnog autobusa. Ova godina obiluje narudžbama električnih autobusa na domaćem tržištu. Električni autobusi će uskoro napustiti Solarisovu fabriku u Bolechowu i krenuti prema Chodzieżu, Ostrów Wielkopolski, Sosnowiecu, Varšavi, Września i Stalowa Wola.

Trenutno se jedan električni Urbino 12 nalazi i u Srbiji na testiranju.