Naslovnica Ekskluzivno HIGER H12: Direktno sa Busworlda u BiH

HIGER H12: Direktno sa Busworlda u BiH

2623
0
PODIJELI

Da, dobro ste pročitali naslov – novi model HIGER H12, koji će biti premijerno i ekskluzivno predstavljen na predstojećem Busworldu, nakon završetka sajma dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, ne na probu ili testiranje, nego trajno.Autobus je 2017. godište i napravljen specijalno za najveći autobuski sajam Busworld, koji se ove godine po posljednji put održava u Kortrajku i koji se seli u Brisel. Zastupnik HIGER autobusa za Bosnu i Hercegovinu, banjalučka kompanija Pring nam je potvrdila da je tačno da novi model dolazi u BiH te da će tu i trajno ostati, ali nam nisu otkrili ko će biti prvi vlasnik ovog modela, ne samo u BiH i regionu nego i u Evropi. Za to ćemo se morati strpiti do dovršetka Busworld sajma.

Nakon što je model E stigao početkom godine u našu zemlju i ostvario zapažene rezultate u eksploataciji, došlo je vrijeme i da veliki brat H12 stupi na scenu. O tome svjedoče i njegove dimenzije 12280 x 2550 x 3820 mm. Vozilo je urađeno sa najsavremenijom antikorozivnom elektrokatodnom zaštitom, za koju proizvođač tvrdi da traje oko 15 godina.HIGER je napokon našao partnera i za Euro 6 segment, pa je tako H12 opremljen Ivekovim Cursor 9 Euro 6 motorom. Jačina motora je 400 KS, a uparen je sa automatskim AS Tronic mjenjačem i ZF osovinama. Da HIGER ima velike planove sa ovim modelom pokazuje činjenica da je vozilo u potpunosti opremljeno sa evropskim komponentama. To uključuje i potpunu zvučnu izolaciju po EU direktivama i standardima.

Vozilo ni u sigurnosnom aspektu nimalo ne zaostaje za evropskim proizvođačima, pa su posadi i putnicima u H12 dostupni različiti sigurnosni sistemi kao što je adaptivni tempomat, EBS, LDWS, ESP itd… Ukupan kapacitet rezervoara za gorivo na ovom modelu je 480 litara.Od opreme H12 za BiH ima apsolutno sve što se može naručiti za ovo vozilo. Ukratko rečeno, to podrazumijeva Alpina ozvučenje, kuhinju, dva frižidera, WC, utičnice sa 12-220 V kod svakog sjedišta, Termo king klimu, LED rasvjeta u unutrašnjosti i na stepenicama, DVD player sa 2×19 inča monitorima, navigacijom itd itd… Naravno, ovakvu opremu prate i moderna te udobna sjedišta u kombinaciji platno-koža.

Za detaljnije analize i detaljisanje ćemo sigurno uskoro imati prilike, ali prije svega ovaj HIGER će evropsku prezentaciju imati na najznačajnijem sajmu autobuske industrije. Poslije toga nam dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a zahvaljujući kompaniji Pring Banja Luka, sigurno ćemo imati ekslkuzivne i svježe informacije.