Autor Tema: PRAVILA ZA POSTAVLJANJE SLIKA  (Posjeta: 23474 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline The_Dubster

  • Administrator
  • Legenda
  • *
  • Postova: 11017
    • Profil
PRAVILA ZA POSTAVLJANJE SLIKA
« u: 19 06, 2020, 23:52:08 poslijepodne »



Dosta se pisalo o načinu slikanja, kvaliteti slikanja, šta može i šta ne može da se postavi na forum. Slažem se sa nekim da je u zadnje vrijeme dosta članova dalo zapravo sebi da "nabija" postove dajući prednost kvantiteti nad kvaliteti i da to nije dobro.

Prilično dugo smo radili na sastavljanju nekih smjernica šta i kako da bude u budućnosti kako bismo vratili ponovo kvalitet na forum.
Dakle, ispod imate Pravila za postavljanje slika na naš forum:
- Obavezna veličina slike u postovima je 800x600 ili 1024x768 pxl. Izbjegavajte veće rezolucije, jer će to dovesti do usporavanja rada foruma i portala te otežano otvaranje postova i tema.
- Za postavljanje slike na forum, potrebno ju je prvo malo dotjerati ukoliko ima potrebe, namjestiti obaveznu rezoluciju slike, postaviti je na neku od stranica za upload pa njen link sa IMG kodom predviđen za postavljanje na forum postaviti u svoj odgovor.
Za više informacija posjetiti temu: Kako postaviti sliku na forum?
- Poželjno je da se uz svaku sliku prilože informacije o datumu nastanka slike i mjestu gdje je slikano.

Pošto je na forumu naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu i nabijanju broja postova, moramo postaviti neke jasne granice i oko kvalitete slika. Neke od smjernica za slike autobusa koje mogu da se postave na forum su:
- Prilikom slikanja, glavni akcenat na slici mora biti autobus. Nije dozvoljeno da preko autobusa idu semafori, ulične rasvjete, znakovi, ljudi i ostali objekti koji sakrivaju dio autobusa. Naravno, iznimka se pravi ukoliko je neko vozilo ekskluzivno ili po prvi put na forumu, ali ipak i u tom slučaju potrebno je da se bar 80% autobusa vidi jasno i čisto.

- Oštrina slike je jako bitna. Vozilo na slici mora biti jasno i čisto otprilike toliko da se mogu pročitati registarske tablice vozila. Iznimka su slike koje su opisane u prethodnom članu.

- Ukoliko slikate vozilo u pokretu izbjegavajte slikanje vozila u mrtvom uglu aparata, pri velikim brzinama i na većem zoomu. Slike će postati deformisane i takve slike će biti brisane.

- Slike na kojima je autobus nejasan, deformisan i gdje se ništa ne može isčitati (npr. registracija, garažni broj, naziv firme...) ne mogu biti objavljene na forumu i takve će slike biti obrisane. Iznimka ovog pravila su slike koje donose neko vozilo ekskluzivno ili po prvi put na forum ili ako se želi naglasiti. Ipak, i ovakve slike trebaju ostati samo linkovane, a ne da se postavljaju pod svaku cijenu.

- Slike na kojima fali dio autobusa (krov, prednji ili zadnji dio, gume i slično) ne mogu biti objavljene na forumu i takve će slike biti obrisane. Iznimka ovog pravila su slike koje donose neko vozilo ekskluzivno ili po prvi put na forum ili ako se želi naglasiti. Ipak, i ovakve slike trebaju ostati samo linkovane, a ne da se postavljaju pod svaku cijenu.

- Kada jedan član smatra da neka slika nije za forum i to javno iznese, nema potrebe da se ostali članovi javljaju i nastavljaju diskusiju praveći spamm i off topic. Dovoljan je samo jedan komentar i jedna prijava što automatski znači da je slika prijavljena i da će administracija foruma preduzeti dalje korake vezano za prijavljeni post.

- Slike ne smiju biti u uspravnom/vertikalnom formatu, osim izuzetaka ranije opisanih, već u horizontalnom/vodoravnom položaju. Ovo se posebno odnosi na one koji slikaju mobitelima.

- Poželjno je da autobus bude u što vodoravnijem položaju na slici. Izuzeci su ako se autobus nalazi na nagibu, ako je dijelom na trotoaru i slično. Posebnu pažnju obratiti prilikom skretanja, ako se već nakrene kamera, da izgleda što je kreativnije moguće (ali to su već finese za koje se treba malo više potruditi). Uglavnom, izbjegavati ovakav tip slika https://postimg.cc/f3C86CW3 , dakle ako je autobus već parkiran fino, uslikajte ga kako treba.

- Slike samo prednjeg, bočnog ili zadnjeg dijela dolaze u obzir samo ako se radi o premijeri, ako se detaljno slika vozilo ili ako se želi naglasiti neka promjena na vozilu (neka lijepa reklama/šema, novi način brendiranja, vozači koji hoće da se uslikaju pored busa i hoće da ih se stavi na forum i sl.), uz navođenje razloga zašto se postavlja takva slika. Ovo ne važi za sekciju proizvođači, ako se objašnjavaju neki detalji, razlike itd.

- Izbjegavati postavljati slike na kojem je autobus zasjenila količina asfalta. Takve slike uvijek možete malo i srediti u programima da autobus bude glavna zvijezda slike.

- Izbjegavajte postavljati iste slike istih autobusa sa istim mjesta. Mijenjajte položaj. Pređite cestu, stanite na neko novo mjesto ili na drugi izlaz i slično. Postavljanje identičnih slika duži period donosi monotoniju, manji pregled tema i generalno manju posjetu forumu. Izuzetak mogu biti teme prevoznika koji imaju npr dva vozila u floti, pa se vozila moraju ponavljati, ali zato mijenjajte položaj. Također, izuzetak se može napraviti i na temama koje duži period nisu bile aktivne, pa radi aktivnosti da se postavi slika istog vozila sa istog mjesta, ali u nekom dužem vremenskom razmaku (minimalno 40-45 dana).

- Izbjegavajte sunce tako što ćete preći cestu ili slikati u određenom dijelu dana ili izabrati drugu ulicu, gdje vas sunce neće ometati.

Kako bismo bolje objasnili što ne treba da se nađe na forumu, evo i slikovno (autori da se ne naljute, nije ništa lično već čisto da se dokaže poenta).






 


















Jasno nam je da svi nemate profi opremu za slikanje, ali uz malo mašte i dostupne programe možete napraviti sasvim dobre slike dostajne javnog postavljanja.

Članovi su dužni da se upoznaju sa ovim pravilima.
Neupoznavanje sa ovim pravilima nije opravdanje za njihovo kršenje.
BHBus tim ima pravo mijenjanja i dopunjavanja Pravilnika.
Za sve nejasnoće, pisati na privatne poruke moderatorima ili administratorima.
 
Ugodan boravak na sajtu!