Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - EldinR

 Str: [1]
1
Rad foruma / Migracija Foruma na novi server
«  u: 12 10, 2019, 13:25:25 poslijepodne »
Poštovani članovi foruma,

Ovom prilikom Vas želim obavjestiti o nekoliko novih stvari koje smo radili proteklih dana, vezanih za forum.

Kao što i sami možete vidjeti, forum je premješten na novi, brži i sigurniji server od predhodnog. To je moralo biti urađeno iz prostog razloga što je forum nas administratore a isto tako i članove banovao nakon svakod edita neke teme ili ubacivanja slike i slično. Skontali smo nakon dubokog istraživanja da je problem u serveru koji smo koristili, jednostavno nije mogao podnijeti toliko članova i toliko postova u jednom momentu i konstatno se resetovao (padao, narodski rečeno), po nekoliko puta na dan.

Lično sam iskusio sve ove nedostatke nakon 2 dana aktivnog korištenja foruma nakon čega sam i predložio novi server koji je baziran na cloud (oblak) tehnologiji.

Zadnjih nekoliko dana je krenula migracija na novi server. Poređenja radi, na Vašim kompjuterima imate hard diskove, ili na mobitelima vašu memoriju za smještanje Vaših podataka. Sada samo uporedite težinu od 30 Gigabajta podataka i slika koje ima ovaj forum, to je ogroman broj podataka, postova, slika, tema i informacija. Samo ubacivanje tih podataka na novi server je zaista pretežak posao, dugotrajan i mukotrpan da budem iskren.

Sve je odrađeno u najboljem redu i onda smo napokon (nakon nekoliko dana) dobili zeleno svjetlo od strane agencije za državne domene .ba da uradimo tu tranziciju sa starog na novi server. Taj dio procesa je urađen prije dva dana, uspješno.

Ono što vidite sada jeste forum na novom serveru, koji radi 10x bolje i brže nego predhodna verzija.

Sa druge strane, ja sam lično developer odnosno osoba koja je zaslužena za migraciju (premještanje podataka na novi server) i mogu Vam reći iz ličnog iskustva, da sve ali baš sve odradite po udžbeniku, narodski rečeno - školski, uvijek ali uvijek će neki dio "zaštekati". Tako je i u našem slučaju.

Pratim Vaše postove na ovim temama, i znam i sam da imamo trenutno problem sa slikama, ali i drugim stvarima. To je "normalna" stvar u ovakvim okolnostima. Ništa, ali ništa neće biti izgubljeno od Vaših slika, postova, odgovora, poruka i slično. Sve je uredno sačuvano samo neki dijelovi nisu još podešeni kako treba za ispravan rad foruma. Užurbano radimo na ovim prepravkama cjelodnevno. Koliko god je nama u interesu da forum radi u najboljem redu, tako i očekujemo vaš odgovor šta ne funkcioniše sa Vaše strane. Svaki odgovor je dobro došao i zahvalni smo na tome.

Ono što očekujemo je samo malo strpljenja, jer ovo nije nešto što se može riješiti za nekoliko minuta, neke stvari su iznad naše moći pa moramo čekati i na odgovor servera, brzinu učitavanja i služenja informacija, promjene koje napravimo i slično.


 Str: [1]