Forum Info > Rad foruma

Škola slikanja autobusa

<< < (2/30) > >>

mate:
Pošto se nitko od rukovodećeg kadra nije očitovao o mom prijedlogu teme za poboljšanje slika, kao da nije nikome u interesu, otvaram sam temu, u nadi da neće biti uklonjena...Javna je tajna da se nitko od modova osim Semira i Tome ne hvata u koštac s lošim slikama, vjv iz razloga toga što se boje da će  članovi koji objavljuju loše slike dići nos i napustiti forum, budući većinom takvi članovi su djeca koja se ljute za svaku sitnicu i kojima se ne smije uputiti dobronamjerna kritika, jer onda dolazi do pljuvanja na forumu i preko PPa u stilu što mi znamo i tko smo mi da govorimo o kvaliteti slike.

Da ne duljim previše na uvodu, prelazim na stvar - a to je pravilno slikanje autobusa s boka i postavljanje takvih slika na Forum. Inače ovo mi nije idealna pozicija za slikanje, pogotovo ako samo ta slika ide u post, više njoj težim kada radim kreativne slike...Ali, pošto je danas kolega Dreamwalker napravio odličnu sliku busa s boka, te mi dopustio korištenje slika u ove svrhe, malo ćemo o tome danas
Prvo imamo sliku u orginalnoj izvedbi:



a zatim i dorađenu u Photoscapeu (programčić idealan za ove poslove)



Kratko objašnjenje što je sve rađeno na slici, za početak je napravljena je blaga rotacija, pošto je u originalu bus nakoso radi ruke, te onda nakon tog odrezan (cropan) višak asfalta ali sve u skladu s kompozicijom, nakon toga su podešavani contrast i svjetlost/sjena budući je slika nastala u ranim jutarnjim satima s prvim zrakama dnevnog svjetla. Za kraj je odrađen i reisize same slike te je uz stavljanje potpisa u dnu slika sama spremna za postanje na forum. Ovo sve traje mozda minutu-dvije, i treba to odraditi da se dobije sama kvalitetna slika za forum. Znam da je danasnjoj generaciji klinaca to dosadno raditi, da je njima bitnije preko Taptalka i sl. odmah drito s mobitela postaviti 50ak slika upitne kvalitete bez da je slika pregledana i procjenjena da li je za forum...Svima malo samokriticnosti ne bi falilo, jer vidim da ovdje malo neke jebe procjena da li je slika za forum ili ne...

Očekujem konstrkutivnu  i kvalitetnu raspravu na ovu temu, iako znam da će se pojedinci naći uvrijeđenog ega, ali za takve me boli ona stvar.

The hicMe:
Evo i moj doprinos temi u nadi da cu pomoci nekome. Dakle ovo je original koja je ocajna:

Za edit na telefonu koristim PS Express, nakon 2min igranja u podesavanjima(contrast, shadows, highlights, sharpen, whites i blacks) dobio sam sasvim solidnu sliku:

Onaj ko ima volju moze od lose slike napraviti sasvim solidnu, ja licno uglavnom slikam iz voznje i kada mi uspije 3-4 od 10 slika ja sam zadovoljan, jer jednostavno nemoguce je da svaka slika ispadne odlicno. Izuzetak je kada se radi o premijeri koju nemamo prilike vidjeti svaki dan, tad se moze oprostiti losija fotka i misim da nisam jedini koji vise voli uci na forum i vidjeti 2 odlicne slike nego 9 losih i 1 dobru. Mogao sam ja odmah iste sekunde uci i postaviti sliku na forum jer je premijerno i bus i novi natpisi ali sam sacekao da uhvatim 5 min i sredim slike pa tek onda da ih okacim. Ako nekom od buducih novih clanova bude trebala pomoc oko uredjivanja fotki, slobodno neka mi se obrati, tu sam da pomognem :) Inace ovaj “oblak” u desnom donjem uglu je posljedica toga sto mi je razbijeno staklo na kameri.

mate:
Današnja lekcija, koja bi morala biti korisna mnogima, budući ovakve situacije kod pojedinih članova (Irizar C, Slaviša...) su ovdje prisutne, a to je situacija s slikanjem autoubsa u vožnji dok fotograf stoji s strane...Slike su opet od kolege Dreamwalkera, ovaj puta slika nije najbolja, ali pošto se tada radilo o prinovi, kolega je uz pomoć Photoscapea sredio sliku tako da se dobio rezultat takav da može ići na forum.

Prije:



Poslje:



Vidimo u orginalu da slika nije najbolja, kolega je ranije okinuo, te je velika povrsina ispred busa totalno nepotrebna. Krećemo prvo od laganog ispravljanja slike pomoću rotacije, nakon toga slijedi cropanje slike ali s pravilnom kompozicijom i kadriranjem. Nakon te 2 radnje slijedi podešavanje samog kontrasta slike, te odnosa svjetla/sjene, što se opet mora prilagoditi prema vremenu i uvjetima fotografiranja. Prije završetka preostaje sliku blago izoštriti, ali ne previše, pošto prejaka oštrina naruši samu sliku. Za kraj ostaje samo ubacivanje potpisa/žiga na samu sliku, te prilagodba veličine za forume

mate:
Dio drugi, slikanje autobusa u pokretu pri većim brzinama (AC i slično), ovaj puta primjeri su moje slike S431 DT Kantića na A3. Dakle autobus vozi pri brzini od cca.100 km/h i mora se pravodobno ili ne pretjerano rano reagirati da se bus moze uhvatiti, jer ako je sve na automatskim postavkama s ukljucenim AF, tada kasno okidanje dovede do situacije da u kadru ne bude ništa ili skibox od busa...

Prije:



Poslje:



Vidimo da je na prvoj slici bus uhvaćen praktički u pravom momentu, ali radi udaljenosti fotografa od objekta, desi se da ima previše okolnog i nepotrebnog prostora.. Dakle situacija je jasna, prvo blago rotirat sliku da dobijemo bus u ravnini, nakon toga slijedi rezanje (crop) viška nepotrebne okoline (ja osobno preferiram kod ovakvih slika da bude u omjeru 4:3, dok u pojedinim situacijama koristim i omjer 16:9). Nakon toga slijedi još malo dorade uz efekte, iako ovdje s obzirom na skoro idealne vremenske uvjete se oni koriste minimalno kao i izoštravanje. Na kraju ostaje samo ubaciti zig/potpis i prilagoditi velicinu za forume i slika je spremna za upotrebu.

The_Dubster:
Ekipa svaka čast na objašnjenjima!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju