Autor Tema: PRAVILA  (Posjeta: 30151 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline admin

  • Administrator
  • Novi član
  • *
  • Postova: 17
    • Profil
PRAVILA
« u: 06 04, 2017, 21:27:19 poslijepodne »


1. FORUM
1.1 Forum je mjesto namijenjeno raspravljanju o autobusima, prevoznicima, linijama i ostaloj autobuskoj tematici. Raspravljanje podrazumijeva iznošenje istinitih i provjerenih informacija. U suprotnom će poruke biti izbrisane.
1.2. Nije dozvoljena upotreba foruma u političko-propagandne svrhe.
1.3. Zabranjeno je bilo kakvo reklamiranje i samoreklamiranje osim ako se prethodno niste dogovorili sa Administracijom foruma. Ukoliko ste zainteresovani za reklamiranje, molimo posjetite link: http://www.bhbus.ba/marketing/

2. UPRAVA FORUMA
2.1. Upravu Foruma čine Administratori i Moderatori.
2.2. Administrator/moderator ima pravo obrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja.
2.3. Administratori/moderatori nisu dužni objašnjavati zašto je neka tema obrisana ili cenzurisana od strane moderatora ili administratora.
2.4. Administrator/moderator foruma ima pravo, ali ne i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja na forumu.
2.5. Administrator/moderator foruma zbog obimnosti posla nije u mogućnosti niti je dužan obrisati sve poruke koje krše pravila i uslove korištenja.
2.6. Administrator/moderator nije dužan niti je u mogućnosti odmah reagovati i ukloniti poruke koje krše pravila i uslove korištenja.
2.7. Na odluke administratora/moderatora se možete žaliti isključivo preko privatnih poruka. Nema potrebe otvarati posebne teme ili praviti off topic na postojećim. Takve teme i postovi biće obrisani.
2.8. Odluke o imenovanju moderatora donose administratori na osnovu svoje procijene ili na prijedlog ostalih moderatora, sve uz prethodnu saglasnost kandidata da pristupi takvoj funkciji. Sami članovi ne traže za sebe moderatorski status. Isti postupak je i kod imenovanja VIP članova.
2.9. Na odluke koje donose administratori i moderatori imate pravo žalbe isključivo preko privatnih poruka i nema potrebe otvarati dodatne teme u vezi toga.

3. ČLANSTVO
3.1. Član može da postane svaki pojedinac koji ima važeću e-mail adresu i koji se postupkom registracije aktivira.
3.2. Pojedinac može da koristi samo jedan nalog na forumu. Korištenje više naloga istovremeno je najstrože zabranjeno i takvi pokušaji će biti onemogućeni, a članovi banovani.
3.2.1. Pošto trenutno imamo tehničkih problema sa ponovnim prijavljivanjem na forum već registrovanih članova, molimo vas da se nakon registracije i kada se izlogujete idući put prijavite preko opcije PRIJAVA iz menija koji se nalazi ispod naslovne slike, kao što je prikazano na slici: https://postimg.cc/D4F27wJV, a ne na default poziciji za prijavu koja se nalazi u gornjem lijevu uglu.
3.3. Članovi foruma imaju mogućnost da otvaraju nove teme, ako pri tom ne narušavaju postojeći koncept foruma ili ukoliko ista ili slična tema ne postoji. U suprotnom reaguju moderatori koji brišu ili premještaju tu temu. Ukoliko niste sigurni za otvaranje teme ili imate dodatna pitanja, obratite se moderatorima.
3.4. Član može otvoriti temu, pod uslovom da posjeduje minimalno jednu sliku autobusa koja je potrebna za temu za prevoznike iz BiH. Za otvaranje teme iz sekcije Prevoznici iz ostalih država potrebne su konsultacije sa moderatorskim timom.
3.5. Članovi foruma su dužni da poštuju odluke i uputstva administratora i moderatora. Oglušavanje na primjedbe i nepoštovanje odluka administratora i moderatora će biti sankcionisano.
3.6. Svakom korisniku može biti zabranjen pristup forumu, bez najave i objašnjenja.
3.7. Svaki korisnik foruma će biti banovan ukoliko krši bilo koje od pravila i uslova korištenja foruma. Članovi koji budu konstantno radili iste prekšraje i neuvažavali preporuke i opomene uprave foruma, biće banovani bez prethodne najave.
3.8. Uvrede, prijetnje, prozivanja, provokacije i psovke su najstrožije zabranjene. Član koji ih upućuje biti će sankcionisan, a problematične poruke obrisane. Odluku o vrsti i načinu sankcionisanja donosi administracija foruma.
3.9. Kao član foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
3.10. Kao član foruma, odgovorni ste za zaštitu svoje privatnosti kroz materijale koje objavljujete na forumu i kroz kontakte koje ostvarite posredstvom foruma.
3.11. Kao član zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost foruma i portala BHBus.ba po bilo kojem osnovu vezanim za Vaše poruke.

4. OSTALA BITNA PRAVILA
4.1. LIČNI PODACI, IMENA I INFORMACIJE
4.1.1 Iznošenje ličnih imena i prezimena u načelu je strogo zabranjeno. Tolerisat će se jedino ako se nekoga želi posebno istaknuti u pozitivnom smislu. Vlastita imena i prezimena u negativnom kontekstu mogu se iznostiti samo ako autor posta iznese vlastito ime i prezime u postu. Ukoliko se to ne desi, moderatori će editovati post. Podaci o vlasnicima prevozničkih poduzeća su dozvoljeni zbog informisanja javnosti i dobijanja tačnih informacija što je i jedan od ciljeva ovog foruma.
4.2. CITIRANJE PORUKE, POSLJEDNJEG POST-a
4.2.1. Kada odgovarate/pravite repliku na zadnju poruku/post u temi, nema potrebe za citiranjem. Citiranje se koristi samo kada odgovarate/replicirate na poruku/post koji je ranije postavljen. Nepridržavanjem ovog pravila, dolazi do nepreglednosti teme i otežanog učitavanja, posebno ako se u ranijim citatima nalaze slike. Izuzetak je ako se želi posebno naglasiti ili razjasniti određeni dio posta.
4.3. OFF-TOPIC PORUKE
4.3.1. Rasprava i materijal treba da budu dosljedni temi u kojoj se nalaze. Eventualni off-topic može da se toleriše u okviru rasprave. Na preveliko lutanje od teme reaguje moderator koji upozorava na off-topic, a zatim i briše te postove.
4.3.2. Zabranjen je bilo kakav oblik rasprave i komentarisanja u temi namijenjenoj isključivo slikama. Za rasprave i slično postoje teme namijenjene za to. Rasprava je dozvoljena samo u onim temama za koje nije predviđen poseban dio o tome, ali samo onoliko koliko se dotiče te firme i informacija koje su vezane za tu firmu. Svaki dalji OT neće biti tolerisan.
4.4. POSTAVLJANJE SLIKA
4.4.1. Obavezna veličina slike u postovima je 800x600 ili 1024x768 pxl. Izbjegavajte veće rezolucije, jer će to dovesti do usporavanja rada foruma i portala te otežano otvaranje postova i tema.
4.4.2. Za postavljanje slike na forum, potrebno ju je prvo malo dotjerati ukoliko ima potrebe, namjestiti obaveznu rezoluciju slike, postaviti je na neku od stranica za upload pa njen link sa IMG kodom predviđen za postavljanje na forum postaviti u svoj odgovor. Za više informacija posjetiti temu: Kako postaviti sliku na forum?
4.4.3. Poželjno je da se uz svaku sliku prilože informacije o datumu nastanka slike i mjestu gdje je slikano.
4.5. AUTORSKA PRAVA
4.5.1. Ukoliko član postavlja slike koje su njegovo autorsko vlasništvo, nije dužan da to naglasi, to se podrazumjeva.
4.5.2. Ukoliko član postavlja slike koje nisu njegovo autorsko vlasništvo, obavezan je da naglasi izvor iste. Ako je slika skinuta sa interneta, obavezno naglasiti sa kog je sajta. Pri tome se kao izvor ne mogu navoditi Google, Yahoo i drugi pretraživački sajtovi.
4.5.3. Ukoliko na skinutoj slici sa interneta već postoji označen izvor ili potpis autora, nije potrebno naglašavanje izvora.
4.5.4. Ukoliko su slike skenirane iz štampanih publikacija, takođe se mora navesti podatak o publikaciji. Ako se radi o skeniranim slikama, potrebno je navesti čije su vlasništvo.
4.5.5. Članovi se podstiču da postavljaju svoje slike, više nego da ih preuzimaju sa drugih sajtova.
4.5.6. Članovi mogu da zaštite autorska prava potpisivanjem svojih slika i na taj način smanje mogućnost zloupotrebe, kao i stavljanjem loga bhbus.ba. Da bi član dobio logo foruma, potrebno je da se preko privatne poruke obrati moderatorima ili administratorima

5. DOZVOLE ZA SLIKANJE
5.1. Ako je autobus parkiran sa vozačem unutra ili u blizini, otiđite do vozača i predstavite se te ga upoznajte zašto želite slikati autobus. Dozvola je uvijek poželjna i budite uvijek ljubazni i prijatni. Skoro uvijek ćete dobiti pristanak, pošto je BHBus postao prepoznatljiv brend u BiH, pa i šire.
5.2. Ako ipak dobijete odbijenicu - ne forsirajte i nemojte slikati. Velika je vjerovatnoća da taj autobus već imamo na forumu te nema potrebe dolaziti u nezgodne situacije kako za vas tako i za BHBus. Ako autobus i nemamo na forumu, kad tad će ga neko uslikati.
5.3. Nikada nemojte slikati potajno, kriomice i sakrivajući mobitel/aparat. Vozačima i vlasnicima u situacijama kada slikate dajte do znanja da ćete fotografirati autobus na način opisan gore. Ako budete vidljivi i transparentni te bez straha bit ćete puno manje sumnjivi od onoga koji brzinski vadi mobitel/aparat iz džepa i slika i potom brzo nestaje.
5.4. Ako budete imali problema s osobama koje ne dozvoljavaju slikanje autobusa na javnim mjestima, znajte da nisu u pravu. Slikanje na javnim mjestima (kao što su autobuske stanice) je dozvoljeno. Privatne baze i dvorišta i ne baš, ali na javnim mjestima, osim ako nema izričitog znaka zabrane, slobodno slikajte.

DOBRO JE ZNATI I...
Provjeravajte da li vam je CAPS LOCK ostao upaljen prilikom pisanja, pošto se pisanje pod CAPS LOCK generalno smatra vikanjem i povišenim tonom, a takvo pisanje je nepoželjno na forumu.
 - Opcija "Prijaviti moderatoru" služi za upozorenje moderatorskom timu na neprimjerene ili neistinite sadržaje pojedinih poruka. Posebno se to odnosi na postove koji sadrže uvrede, prijetnje, provokacije i sl. Autori takvih poruka bit će sankcionirani na odgovarajući način. A isto to mogu prijaviti i lično moderatorima ili administratorima preko privatnih poruka.
-  Kako bi zadržavali preglednost teme, članovi se mole da ne stavljaju više od max 8 slika u jedan post. Svi korisnici nemaju dobru konekciju pa može doći do otežanog pregledavanja teme i postova. Izuzetak se može napraviti kada se radi o nekoj reportaži pa da bude preglednije.
- Slike i materijal koje članovi postave na forum, administracija foruma može iskoristiti za dalje korištenje poput pravljenja određenih kompilacija, zbog potreba portala, facebook stranice ili youtube kanala. U tom slučaju administracija foruma ima pravo da na takve slike i materijal postavi svoj logo bhbus.ba iz razloga zaštite te od nedozvoljenog korištenja i preuzimanja od treće strane. Ovom stavkom se i administracija foruma obavezuje da će se takve slike i materijal koristiti u isključivo pozitivne svrhe, a nikako radi isticanja nečega lošeg i u negativne svrhe.
- Autori postova snose punu odgovornost za sadržaj koji objavljuju. Administracija foruma ne odgovara za materijal koji postavljaju članovi, ali ima pravo da reaguje i sankcioniše eventualne zloupotrebe. Također, mišljenja i stavovi pojedinih članova ne mora značiti da je to ujedno i stav ovog foruma.
- Pošto je u zadnje vrijeme bilo puno govora o kvaliteti i načinu slika, o tome kako slikati, koje slike su dozvoljene i slično možete naći na posebnoj temi - PRAVILA ZA POSTAVLJANJE SLIKA - Jasno nam je da nemate svi profi opremu, ali uz malo volje, želje i slušanja te prihvatanja savjeta ostalih i iskusnijih članova i sa običnim mobitelom se mogu praviti jako kvalitetne slike.
 
Članovi su dužni da se upoznaju sa ovim pravilima.
Neupoznavanje sa ovim pravilima nije opravdanje za njihovo kršenje.
BHBus tim ima pravo mijenjanja i dopunjavanja Pravilnika.
Za sve nejasnoće, pisati na privatne poruke moderatorima ili administratorima.
 
Ugodan boravak na sajtu!
 
« Zadnja izmjena: 19 06, 2020, 23:52:30 poslijepodne od The_Dubster »

Offline The_Dubster

  • Administrator
  • Legenda
  • *
  • Postova: 11016
    • Profil
Odg: PRAVILA
« Odgovori #1 u: 19 06, 2020, 23:53:44 poslijepodne »
Poštovani,
obavještavamo vas da je izvršena dopuna Pravila foruma pa vas molimo da se o istim pravovremeno informišete kako bi forum što bolje i kvalitetnije funkcionisao te smanjio posao i intervencije admin i moderatorskog tima.

Ugodan boravak na forumu!