Gradski prevoz > Gradski prevoz u ostalim gradovima van BiH

Gradski Prevoz u Beču (A)

(1/4) > >>

Bzzz1:
Glavni grad Austrije ima odličan i uređen gradski prevoz koji uglavnom obavlja Wiener Linien zajedno sa kooperantima koji voze linije po predgrađu i okolici.Wiener Linien održava 5 linija metroa (U-Bahn),28 tramvajskih linija i 66 autobuskih linija.Zanimljivo je da je prvi tramvaj na svijetu upravo proradio u Beču,kao inicijativa vlasti AUM kako bi pokazali moć države.
Tramvajski vozni park je šarolik te ima svega.Najviše je ipak klasičnih E1/E2 tramvaja s prikolicom a tu su i ostali noviji tipovi kao što su ULF A i ULF B i Bombardier Flexity koji ulaze u upotrebu postepeno(danas je proradio 305).Za napomenuti je da imaju veliki problem sa vandalizmom u vozilima.
Autobusi su također modernizovani,nema više tradicionalnih LPG plinskih (eto ih u Sarajevo) nego ih mijenjaju Euro6 Citari na dizel.Ukupno imaju oko 500 autobusa i svi imaju videonadzor.
Autobusi:
[/url]

[/url]

[/url]

Bzzz1:
Tramvaji:
[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

The_Dubster:
https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/bec-investira-2-milijarde-eura-u-obnovu-tramvajske-mreze/191204102

Ključna rečenica: "U našem gradu je više prodanih godišnjih karata javnog prijevoznika nego registrovanih auta", rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

to je to.

Marko NS:
To dobrim delom uspevaju kao i u mom gradu.
Ako uzmes obicno mesecnu za grad kosta 55 eura ,a ako uzmes godisnju kartu placas 32 eura (mesecno skidaju sa racuna) i imas dva meseca gratis.
Kao djak do 18 godine imas za 99 eura celu pokrajinu, a kao student za Semestar imas 183 eura za celu pokrajinu sto takodje nije skupo u zavisnosti koliko se vozis.
A zato su digli cene parkinga u gradskim garazama i produzili zone za parking u skoro celom gradu, osim ako stanujes tu a nema garaza za dve godine parking je 150 eura.

Marko_BL417:
Pa to i jaste cilj, da se auta maknu iz centra grada radi zagađenja, buke, gužve i ostalog.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju