Naslovnica Novosti Coach Euro Test 2015

Coach Euro Test 2015

1543
0
PODIJELI

Već je poznato da je Iveco Magelys ponio titulu najboljeg autobusa za 2015. godinu, ali ćemo sa ovim člankom otvoriti niz od sedam članaka u kojima ćemo predstaviti sve autobuse koji su učestvovali u ovogodišnjem izboru. Ove godine je u izboru autobusa opet došao red na turističke autobuse. U borbu za titulu najboljeg upustilo se šest modela autobusa, koji se međusobno prilično razlikuju.

Veliki broj proizvođača u izboru potvrđuje rast putničkog saobraćaja u Evropi. Vrlo uspješan projekt pristupčnih dugih međugradskih linija (nazvanih Fernbus) u Njemačkoj premašio je sva očekivanja te njemački primjer slijede i u Francuskoj, gdje će tržište biti otvoreno i stranim prevoznicima. Takvi projekti vode povećavanju broja putnika, a zadovoljni su i proizvođači, kojima se na ovaj način povećava prodaja autobusa.

Ovogodišnje testiranje autobusa Coach Euro Test (CET) 2015 održano je bugarskom gradu Plovdivu, a kandidati za laskavu titulu ove godine su bili: Neoplan Skyliner, Setra 516 HDH, Iveco Magelys, Sunsundegui SC7, Temsa HD12 i VDL Futura MD. Kandidati testirani na ruti koja je uključivala gradsku vožnju, lokalne ceste i autoput. Osim toga, svi autobusi su podvrgnuti mjerenju ubrzanja i zaustavnog puta pri kočenju. Rezultate možete pogledati u tabeli ispod:
2

Novi trendovi zabave za vrijeme vožnje
Brzi razvoj mobilnih aplikacija u posljednih nekoliko godina donosi inovacije i na području zabave za putnike u autobusima. Nakon što smo navikli na Wi-Fi vezu u autobusima, proizvođači sada idu i korak naprijed. Neoplan i Sunsundegui u svojim autobusima nude rješenje za mobilne aplikacije koje omogućavaju putnicima koji koriste pametne telefone ili tablete da pristupe ne samo internetu nego i zabavnim sadržajima poput muzike, filmova ili turističkih informacija.

3To je rješenje preneseno iz aviona gdje svaku putnik može izabrati svoj film ili druge zabavne sadržaje. Filmovi i ostali sadržaji su pohranjeni na mediju u samom autobusu, pa tako pristup ne zavisi od internetske veze, što putnicima omogućava gledanje filmova u visokoj kvaliteti

izvor: kamion & bus