Naslovnica Novosti Neoplan Tourliner L – “IBC Comfort Award” nagrada za udobnost u vožnji

Neoplan Tourliner L – “IBC Comfort Award” nagrada za udobnost u vožnji

3012
0
PODIJELI

autobus-neoplan-tourliner-l-2015-proauto-01Udruženje novinara koji se bave analizom i testiranjem autobusa IBC (International Bus and Coach Competition), te nekoliko njihovih međunarodnih partnera, proglasili su pobjednike u nekoliko “autobuskih” kategorija.

Tako se Neoplan Tourliner L, troosovinski autobus, dugačak 13,8 m, sa 33 VIP sjedišta, okitio IBC priznanjem za udobnost u vožnji.

Ovaj autobus namijenjen je putnicima na dugim relacijama, kojima su komfor i udobnost na prvom mjestu. Putnička sjedišta sa desne strane su dvostruka, sa mogućnošću podešavanja nagiba naslona i individualnog podešavanja naslona za ruke (kao kod aviona), dok je sa lijeve strane samo jedan red individualno podesivih sjedišta.autobus-neoplan-tourliner-l-2015-proauto-03U ovom autobusu, putnici se mogu osjećati “kao kod kuće” zahvaljujući dobro postavljenim i vidljivim monitorima, hladnjaku (frižrder zapremine 56 l, standardno) i praktičnoj kuhinji. Također, tu su i praktični pretinci, kao i dovoljno prostora za odlaganje prtljaga. Velika pažnja posvećena je i vozaču. Na multifunkcionalni točak upravljača smještene su mnogobrojne komande, organizacija kokpita je u dobrom ergonomskom rasporedu, a u opciji je i velika kabina za spavanje.autobus-neoplan-tourliner-l-2015-proauto-02Uz to, autobus je opremljen brojnim sistemima asistencije, kao što su: ACC (Active Cruise Control), LGS (Lane Guard System), EBA (Emergency Brake Assist), BA (Brake Assist) i MSC (MAN EfficientCruise and Maximum Speed Control).autobusi-ibc-comfort-award-2015-proauto-04-600x256Inače, ove godine su se na uporednom testu našla su se 4 autobusa, od 4 proizvođača: troosovinski Mercedes-Benz Tourismo L i Neoplan Tourliner L, te dvoosovinski Temsa HD12 i VDL Futura FMD2.autobusi-ibc-comfort-award-2015-proauto-03-600x256Ocjenjivale su se pogodnosti autobusa za upotrebu na linijama sa velikim udaljenostima, a proizvođači su imali potpunu slobodu u izboru autobusa, motora, konfiguracije i opreme.

Nakon 6.000 testnih kilometara, Neoplan Tourliner L pokazao je najviše na polju udobnosti i komfora, te mu je dodijeljena nagrada “IBC Comfort Award”, dok je najekonomičniji na testu bio VDL Futura FMD2, kojem je dodijeljeno priznanje za ekonomičnost “IBC Economy Award”.autobusi-ibc-comfort-award-2015-proauto-02-600x256

izvor: proauto.ba