Site icon BHBus.ba

Neoplan Tourliner L – “IBC Comfort Award” nagrada za udobnost u vožnji

autobus-neoplan-tourliner-l-2015-proauto-01Udruženje novinara koji se bave analizom i testiranjem autobusa IBC (International Bus and Coach Competition), te nekoliko njihovih međunarodnih partnera, proglasili su pobjednike u nekoliko “autobuskih” kategorija.

Tako se Neoplan Tourliner L, troosovinski autobus, dugačak 13,8 m, sa 33 VIP sjedišta, okitio IBC priznanjem za udobnost u vožnji.

Ovaj autobus namijenjen je putnicima na dugim relacijama, kojima su komfor i udobnost na prvom mjestu. Putnička sjedišta sa desne strane su dvostruka, sa mogućnošću podešavanja nagiba naslona i individualnog podešavanja naslona za ruke (kao kod aviona), dok je sa lijeve strane samo jedan red individualno podesivih sjedišta.U ovom autobusu, putnici se mogu osjećati “kao kod kuće” zahvaljujući dobro postavljenim i vidljivim monitorima, hladnjaku (frižrder zapremine 56 l, standardno) i praktičnoj kuhinji. Također, tu su i praktični pretinci, kao i dovoljno prostora za odlaganje prtljaga. Velika pažnja posvećena je i vozaču. Na multifunkcionalni točak upravljača smještene su mnogobrojne komande, organizacija kokpita je u dobrom ergonomskom rasporedu, a u opciji je i velika kabina za spavanje.Uz to, autobus je opremljen brojnim sistemima asistencije, kao što su: ACC (Active Cruise Control), LGS (Lane Guard System), EBA (Emergency Brake Assist), BA (Brake Assist) i MSC (MAN EfficientCruise and Maximum Speed Control).Inače, ove godine su se na uporednom testu našla su se 4 autobusa, od 4 proizvođača: troosovinski Mercedes-Benz Tourismo L i Neoplan Tourliner L, te dvoosovinski Temsa HD12 i VDL Futura FMD2.Ocjenjivale su se pogodnosti autobusa za upotrebu na linijama sa velikim udaljenostima, a proizvođači su imali potpunu slobodu u izboru autobusa, motora, konfiguracije i opreme.

Nakon 6.000 testnih kilometara, Neoplan Tourliner L pokazao je najviše na polju udobnosti i komfora, te mu je dodijeljena nagrada “IBC Comfort Award”, dok je najekonomičniji na testu bio VDL Futura FMD2, kojem je dodijeljeno priznanje za ekonomičnost “IBC Economy Award”.

izvor: proauto.ba

Exit mobile version