Naslovnica Novosti Solaris isporučuje četiri električna autobusa za Krakov

Solaris isporučuje četiri električna autobusa za Krakov

1301
0
PODIJELI

MPK Kraków se orjentisao na razvoj javnog saobraćaja sa nultim emisijama. Zbog toga su prije par dana predstavnici MPK i Solaris Bus & Coach potpisali ugovor za isporuku električnih autobusa. Prema sporazumu, četiri izuzetno tiha i bez ikakvih štetnih emisija Solaris Urbino Electric bit će isporučeni poljskom operateru koji obavlja prijevoz putnika u Krakovu i okolini.solaris_urbino_8,9_electric_krakowIako je nekoliko proizvođača bilo u igri za tender vrijedan skoro 2 miliona eura, Solaris je dao ponudu koja se ispostavila da je najbolja. Prema potpisanom ugovoru, Solaris će isporučiti četiri električna Solaris Urbino 8,9 LE model u Krakov najkasnije prije kraja jula 2016. godine. Ovi izvanredno tihii i čisti autobusi će biti opremljeni sa baterijama snage 80 kWh. Mogu se puniti na dva načina: kroz tradicionalni 20 kW plug-in priključak, koji se nalazi u garažama i inovativnim sistemom brzog punjena preko pantografa.

Četiri električna autobusa će biti u bojama kompanije MPK i počet će sa radom u julu iduće godine. Linija na kojoj će raditi prolazi kroz sami centar grada. “Odluka da se kupe električni autobusi temelji se na našoj brizi o prirodnom okruženju i čistom zraku. Pored toga, želimo da putnici u Krakovu putuju sa najvišim komforom”, naglasio je Rafał Świerczyński, izvršni direktor MPK Kraków.

Solaris je proizvodnju električnih autobusa počeo 2011 godine. Do sada, ova ekološka vozila rade u raznim evropskim zemljama, uključujući Češku, Njemačku, Poljsku, Španiju i Švedska.