Naslovnica Novosti Euro 5 LiAZ autobusi za Moskvu

Euro 5 LiAZ autobusi za Moskvu

2585
0
PODIJELI

GAZ Grupa, najveća ruska industrijska grupa, isporučila je 75 niskopodnih LiAZ 5292.22 autobusa MosGorTransu. Autobusi su certificirani prema Pravilniku br.107 UN EEC, prilagođeni za osobe sa ograničenim kretanjem i ispunjavaju Euro 5 standarde. Sve u svemu, vozni park u Moskvi će se do kraja godine obnaviti sa 161 LiAZ autobusom, a ukupna investicija je oko 1,5 milijardi ruskih rubalja (cca 21 milion eura).1Isporučenih 75 autobusa će raditi na gradskim linijama u Moskvi. Svečanoj promociji novih autobusa prisustvovali su, između ostalih, Sergej Sobyanin, gradonačelnik Moskve, i Maksim Liksutov, direktor odjela za voznu i putnu infrastrukturu.

Niskopodni gradski autobusi sa MAN Euro 5 motorima imaju kapacitet do 85 osoba (uključujući 23 sjedišta i prostor za invalidska/dječija kolica). Putnički prostor je dizajniran u skladu sa međunarodnim standardima udobnosti i ergonomičnosti. Niskopodna konstrukcija osigurava brz protok putnika u i van autobusa pa se procjenjuje da će se vrijeme putovanja na liniji skratiti za oko 15%. Autobus je prilagođen i za osobe sa ograničenom pokretljivošću pošto ima klečeći (kneeling) sistem (nagib autobusa prema vratima od 7%), mehaničke rampe, elektronske indikatore trase, kontroliranu klimu i GLONASS GPS sistem.2Sergey Sobyanin, gradonačelnik Moskve, na svečanoj promociji je izjavio: “U posljednjih nekoliko godina kupljeno je oko 7000 novih vozila. Svi autobusi su 100-procentno u skladu sa modernim principima udobnosti, ekologije i sigurnosnih zahtjeva”.

Maksim Liksutov, direktor odjela za voznu i putnu infrastrukturu, je dodao: “Vozni park u Moskvi je jedan od najmlađih i najmodernijih među najvećim evropskim gradovima. Mi ćemo nastaviti nadogradnju u naredne dvije godine. Naravno, i dalje ćemo kupovati samo ruske autobuse, uključujući autobuse GAZ Grupe, koji je već isporučio mnogo autobusa za MosGorTrans”.

Od 2010. godine, GAZ Grupa je za MosGorTrans isporučila oko 3500 Euro 4 i Euro 5 autobusa. Sva vozila se isporučuju sa posebnom konfiguracijom u skladu sa zahtjevima prevoznika. U 2013. godini, MosGorTrans je postao prvi kupac modela Liaz-5292, koji je posebno razvijen za Olimpijadu u Sočiju.