Naslovnica Novosti Najsupješniji gradski autobus: Isporučen 5000-ti Citaro Euro 6!

Najsupješniji gradski autobus: Isporučen 5000-ti Citaro Euro 6!

2019
0
PODIJELI

Mercedes Citaro, gradski autobus, je već proslavio mnoge uspjehe. On predstavlja najprodavaniji gradski Mercedesov autobus, izabran je za autobus godine, dobitnik je nagrade “Green Bus Award” i bio je prvi gradski autobus na svijetu sa Euro 6 normom. Sada je Citaro u mogućnosti da proslavi još jednu prekretnicu – ni dvije godine nije prošlo kako je Euro 6 standard stupio na snagu, a već je isporučen 5000-ti Citaro Euro 6, a radi se o zglobnom Citaro GÜ prigradsko-gradskom vozilu.5000ster Mercedes-Benz Citaro Euro VI ausgeliefertUlrich Bastert, voditelj marketinga, prodaje i post-prodaje u Daimler Buses, predao je vozilo Vincentu Ducrotu, direktoru, i Luc Meyeru, tehničkom direktoru Transports publics fribourgeois Holding (TPF) SA u fabrici autobusa u Mannheimu. Citaro GÜ će biti u pogonu na prigradskim linijama u švicarskoj pokrajini Fribourg.

Ovaj autobus je već u pogonu u više od 40 zemalja svijeta, a također izuzetno je popularan u Švicarskoj. Tu je on najprodavaniji Mercedesov autobus svih vremena, sa oko 2400 prodanih jedinica. Njegov uspjeh dolazi zahvaljujući standardiziranom modularnom konceptu. Zajedništvo dijelova između Citaro modela ima pozitivan utjecaj na ukupne troškove vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership), a modularni princip čini Citara fleksibilnijim od bilo kojeg drugog gradskog autobusa. Bez obzira da li kao solo, zglobni, prigradski, sa kratkim međuosovinskim razmakom ili niskoulazni autobus u kombinaciji sa slobodnim izborom opreme i raznih motora i pogonskih sklopova, Citaro pokriva gotovo sve potrebe prevoznika u svim gradovima i svim uslovima. Jubilarni model je opremljen Mercedes-Benz OM 470 BlueEfficiency Power motorom koji razvija 265 kW (360 KS). Ovaj šest-cilindarski motor se ističe sa posebno niskom potrošnjom goriva i visokim okretnim momentom, zahvaljujući jedinstvenom common-rail sistemom sa X-PULSE. Ovaj 10,7-litarski OM 470 motor daje svoj maksimalni obrtni moment od 1700 Nm pri 1100 okretaja u minuti.Ovaj Citaro GÜ Euro 6 je dio ugovora koji podrazumijeva isporuku ukupno 90 autobusa. TPF je uzeo u obzir zahtjeve linije i udobnost putnika prilikom odabira vozila. Vozilo ima na primjer Bi-Xenon prednja svjetla, LED svjetla za dnevnu vožnju, kameru za vožnju unazad i duple bočne prozore. Pretinac za lance je integriran na desnoj strani iza zadnje osovine. Sva troja vrata su sa elektronskim podešavanjem. Citaro GÜ ima kapacitet od 73 stajaća i 56 sjedećih putnika. Sva sjedišta imaju i sigurnosne pojaseve. Sistem video nadzora sa šest kamera raspoređenih u unutrašnjosti je dio standardne opreme baš kao i štedljiva unutrašnja LED rasvjeta i integrirani IBIS informacioni sistem. Sistem za brojanje putnika i efikasan klima uređaj zaokružuju paket opreme.

TPF pruža usluge prevoza u kantonu Fribourg sa svojim vozovima, trolejbusima i autobusima. Njihova mreža obuhvata 66 linija koje pokrivaju ukupnu površinu od 1303 km (1.127 km na cestama i 176 km na šinama). 70 000 putnika koristi autobuske usluge svaki dan na 699 autobuskih stanica. Sa oko 200 autobusa, Transports publics fribourgeois Holding (TPF) SA predstavlja četvrtog operatera po brojnosti voznog parka u Švicarskoj. Oko 65 posto vozila u voznom parku su Mercedes Citaro vozila.