Naslovnica Novosti Francuski električni autobus: Heuliez Bus GX ELEC

Francuski električni autobus: Heuliez Bus GX ELEC

2635
0
PODIJELI

Francuski proizvođač autobusa, Heuliez Bus, predstavio je novi i 100%-tno električni autobus u izložbenom salonu automobila Motor Village Showroom na Champs-Élysées. Vozilo će uskoro krenuti sa radom u kompaniji Régie des Transports Parisiens (RATP), koja je javni prevoznik u glavnom gradu Francuske, Parizu, i njegovoj okolini. Tokom rada, autobus će biti podvrgnut nizu testova kako bi se napravila konačna procjena.403145_1U kontekstu zagađenja zraka u gradskom području Pariza, RATP je prošle godine najavio ambiciozan plan koji za cilj ima zamjenu svih autobusa na dizelski pogon ekološkim autobusima do 2025. godine. Prvi korak prema ispunjenju tog plana predstavlja nabavka hibridnih autobusa. Prve opsežne nabavke električnih autobusa su planirane za 2017. godinu. Također, razmišlja se i o upotrebi autobusa na plin, koji bi do 2025. godine mogli imati udio od 20% ukupnog voznog parka.

Dok se to ne desi, u fokusu će biti novi električni autobus Heuliez GX ELEC. Ovaj model je najnoviji u razvojnom nizu, kojim francuski proizvođač želi dokazati svoju stručnost na polju alternativnih pogona. Uz već prodatih 400 hibridnih autobusa Heuliez Bus ostvaruje svoju ambiciju da radi na alternativnim pogonima koristeći fosilna goriva. GX ELEC nema štetnih emisija tokom rada, što je veliki plus za opsežni plan RATP-a. Heuliez Bus obećava da je maksimalni opseg prilagođen upotrebi u javnom gradskom prevozu, što bi ova testiranja trebala i pokazati.

Inače, vozilo je dizajnirano za korištenje tokom cijele godine pa je zbog toga i test namješten da se radi u periodu jesen-zima. Potpuno punjenje baterija će se obavljati preko noći u garažama, a autobus ima i sistem predzagrijavanja u hladnim danima. Heuliez Bus na francuskom tržištu autobusa ima udio od 26%, a proizvodi svoja vozila sa 440 zaposlenih u mjestu Rorthais te je dio Iveco Bus grupacije.