Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti Junuzović-Kopex i GIPS Tuzla

BHBus u posjeti Junuzović-Kopex i GIPS Tuzla

7583
0
PODIJELI

Nove BHBus posjete smo odlučili pokrenuti iz Tuzle, tačnije iz firmi Junuzović-Kopex i Gradski i Prigradski saobraćaj Tuzla. Osnovni razlog posjete je bila isporuka 19 novih vozila za Gradski i Prigradski saobraćaj Tuzla (GIPS).naslovna (1)Od 17.07.2014 godine firma Junuzović Kopex postala je većinski vlasnik firme Gradski i Prigradski saobraćaj Tuzla. Nakon dodatne kupovine dionica, u novembru 2014. godine, Junuzović-Kopex svoj udio u GIPS-u je povećao za 15,8 posto te sada posjeduje 82,8% dionica u ovoj kompaniji.

Od prvog dana je krenulo puno kapacitivno obnavljanje voznog parka i samog dizanja nivoa kvalitete prevoza putnika na području Tuzlanskog kantona. Proteklih dana je krenula velika isporuka vozila marke MAN i Volvo koji rade na principu CNG plina. Inače, CNG autobusi umjesto dizel goriva koriste prirodni zemni gas, a  veliki broj gradskih prevoznika u Evropi obavlja svoje linije sa ovakvim vozilima, jer je riječ o plinu koji je potpuno siguran, lakši od zraka, vrlo jeftin i predstavlja alternativu svim skupim izvorima.naslovna (3)Ovi autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađi, što ih i čini ekološki prihvatljivijim. GiPS Tuzla se odlučilo na uvoz CNG autobusa imajući u vidu da je prioritet zaštita okoliša i zdravlje građana. Na ovaj način će Tuzla dobiti najveći vozni park u smislu CNG vozila u BiH, a ovim potezom se pokušava i smanjiti zagađenost gradova Tuzlanskog kantona koje pokrivaju linije GIPS-a. Također, prosječna starost voznog parka će se smanjiti čime će GIPS imati veoma respektabilan vozni park.

U ovoj turi je stiglo 19 vozila i sva ispunjavaju Euro 4 normu izduvnih gasova koja zadovoljava uslove prevoza čak u najvećim gradovima Evrope. Sve vozne jedinice imaju kapacitete od 35 do 45 sjedećih mjesta i do 100 stojećih mjesta. Unutrašnjost svih vozila kao i vanjski izgled govori da su vozila u izvrsnom stanju. Pored atraktivnog vanjskog izgleda novih vozila, jako interesantan detalj predstavlja i veliki elektronski LED displeji na prednjoj strani vozila koji će označavati liniju na kojoj je vozilo. Svako vozilo sadrži već unaprijed ugrađeni Penta System naplate karata kao i video nadzor putnika u autobusu.naslovna (2)Tokom naše posjete prvih pet vozila je dobilo registarske oznake i samim tim su spremna za prevoz putnika u samom jezgru grada Tuzle. Vizija firme Junuzović-Kopex jeste da u narednom periodu još dodatno podmladi vozni park firme Gradski i Prigradski saobraćaj Tuzla i firme Litvatrans Banovići, čiji su također većinski vlasnici i unaprijedi kvalitet usluge prevoza putnika.

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu i ugodnom razgovoru gospodinu Saši Selimoviću, direktoru firme Junuzović-Kopex Lukavac, i stručnom osoblju firme Gradski i Prigradski saobraćaj Tuzla.