Naslovnica Novosti Novi Urbino po prvi put i u Norveškoj

Novi Urbino po prvi put i u Norveškoj

16310
0
PODIJELI

Nakon Austrije, Njemačke, Italije i Poljske, Norveška je još jedna zemlja koja je dobila Urbino 12 nove generacije. Norgesbuss AS je nedavno preuzeo dva 12-metarska Solarisova vozila za obavljanje gradskih linija u Oslu.new_urbino_foer_oslo_front“Mnogo smo se radovali ovom trenutku i napokon možemo vidjeti novi Urbino na ulicama Osla. Ovi Solarisovi autobusi predstavljaju i prve ove vrste u Skandinaviji. Ova dva 12-metarska Urbina će povećati ionako veliki broj Solaris autobusa koji rade u i oko glavnog grada”, rekao je Atle Rønning, generalni direktor Norgesbuss AS.

“Solaris je potvrdio svoju snažnu poziciju na norveškom tržištu i zadovoljni smo postignutim rezultatima. U Norveškoj sada radi 360 ​​Solaris autobusa što je jako dobar rezultat”, rekao je Sverre Skaar, generalni direktor Solaris Norge AS.

Oba inovativna vozila, koja su pojačali vozni park kompanije Norgebuss AS, pripadaju novoj generaciji Solaris gradskih autobusa. Novi Urbino pruža robusnu čvrstinu dok je u isto vrijeme znatno lakši. Oba vozila imaju DAF/PACCAR MX-11 Euro 6 motore jačine 240 kW, koji su upareni sa automatskim mjenjačem Voith Diwa. Zahvaljujući ovoj kombinaciji putnici će uživati u ​​udobnom putovanju, a operateri će cijeniti mnogo manju potrošnju goriva i operativnih troškova.new_urbino_for_oslo_sideUrbino autobusi za Oslo su opremljeni moćnim klima-uređajima u cijelom putničkom prostoru. LED tehnologija pruža efikasnu rasvjetu u unutrašnjosti, a koristi se i za prednja dnevna svjetla. U prostranoj i ergonomski isplaniranoj unutrašnjosti, na raspolaganju su trideset dva mjesta, od čega su dva rasklopiva. Udobna sjedišta će odlično poslužiti i na dužim, prigradskim linijama.

Na novom Urbinu urađene su mnoge inžinjerske inovacije koje će olakšati dostupnost usluga kao što su brza zamjena dijelova i popravak u slučaju oštećenja. Kako bi se olakšao pristup komponentama, vratašca i poklopci se mogu otvoriti visočije i lakše. Također, povećana je maksimalna nosivost, dinamika pogona i servisiranje. Poboljšana izolacija će smanjiti operativne troškove i povećati nivo udobnosti.

Niskopodni Solaris Urbino gradski autobusi su već dobro poznati putnicima u Oslu, gdje je od 2006. godine isporučeno 62 slična autobusa. Prošle godine Norgebuss AS sam je kupio četrdeset šest vozila sa Euro 6 motorima. U sklopu sporazuma, Solaris je uspostavio i ovlašteni servis, koji se nalazi u sjevernom okrugu Osla.