Naslovnica Novosti Nova generacija digitalnih tahografa

Nova generacija digitalnih tahografa

2260
0
PODIJELI

Uvođenje nove generacije digitalnih tahografa, predviđa se od marta 2019. godine. Uredba (EU) br. 165/2014 Evropskog parlamenta i Vijeća, definirala je da je od 2. marta 2015. godine vozač dužan naknadno upisati vrijeme svog dnevnog i sedmičnog odmora, a tahograf mora biti namješten prema lokalnom vremenu zemlje registracije vozila.TahografNoviNova pravila
Nova pravila govore i o izuzecima od Uredbe (EZ) 561/2006 koja su dosad bila 50 km od kompanije te su povećana na 100 km. Prošlogodišnja Uredba propisala je da do marta 2016. godine na snagu treba stupiti dodatak koji tehnički opisuje pametni tahograf, koji bi do ožujka 2019. trebao biti u primjeni.
Taj će tahograf morati bilježiti geo-koordinate vozila tokom radnog vremena, koordinate mjesta početka rada, nakon tri sata vožnje te mjesta završetka rada. Također mora omogućiti daljinsko rano otkrivanje manipulacije ili zloupotrebe te ITS komunikaciju.

Prednost novih tahografa je u tome da će se moći pomicati vozilo, npr. na parkingu, a  da ta vožnja neće biti zabilježena na tahografu i to kao pravilo jedne minute. Zapisuje se ona aktivnost koja je najduže trajala u jednoj minuti.

Na primjer:
Ako vozite 29 sekundi, a 31 sekundu pauzirate, cijela minuta će biti zapisana kao da ste odmarali. Ovo može biti jako zgodno na svim onim mjestima koja od vas zahtjevaju neprekidno pomicanje i time prekidanje vaših odmora.

Također, prednosti su savremena oprema, mogućnost najma, nepostojanje troškova održavanja opreme i troškova listića te brige oko zakonske evidencije radnog vremena itd.

izvor:convoy.hr