Naslovnica Novosti Mercedes Sprinter City 77 – Neupadljivi minibus za osjetljiva gradska područja

Mercedes Sprinter City 77 – Neupadljivi minibus za osjetljiva gradska područja

1827
0
PODIJELI

Mercedes-Benz Minibusse fŸr sensiblen InnenstadtverkehrProšle sedmice, kompanija LOOK GmbH iz grada Kleve, koji se nalazi u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, dobila je novi Mercedes Sprinter Cityy 77 za svoju liniju broj 49. Ova linija koja ide kroz uže gradsko područje je ekološki osjetljiva, a ne postoji mogućnost korištenja velikog autobusa pa je Sprinter City 77 bio idealna opcija. Thorsten Scheibe, iz Mercedesovog sektora prodaje minibusa, predao je vozilo Stephan Krethu, generalnom direktoru LOOK Busreisen GmbH i Christian Kleinenhammannu, članu izvršnog odbora Niederrheinische Verkehrsbetriebe Aktiengesellschaft (NIAG).

Urbani javni prevoz u pješačkim područjima je postao politički vruć krumpir u mnogim gradovima. Iako je cilj povezati pješačke zone neprimjetno u urbani sistem javnog prevoza, korištenje autobusa ili željeznica može dovesti do određenih poteškoća. Inžinjeri urbanog saobraćaja strahuju da pješaci mogu biti ugroženi, dok se restorani i trgovine žale na buku i emisije štetnih plinova, što sve dovodi do negativnih promjena u ponašanju potrošača. Međutim, za Kleve stvari su različite. Ovdje su takve usluge i linije posebno popularane među starijim građanima, jer im je lakše da se prebacuju po širokoj pješačkoj zoni. Linija 49 je prije održavana sa turističkim vozićem kakvi se mogu vidjeti u zabavnim parkovima. Međutim, ovaj turistički voz je mogao pružiti samo ograničene usluge u zimskim uslovima i postajao je sve više neupotrebljiv za veliki broj topografski izazovnih područja, pa se NIAG odlučio na koncept linije na osnovu Sprinter minibusa.

Mercedes-Benz Minibusse fŸr sensiblen InnenstadtverkehrTroosovinski Mercedes Sprinter City 77 će sada liniju 49 obavljati u cijelosti i po svakom vremenu. Ovaj 8,7-metarsko vozilo ima atribute koji su poželjni za ovo osjetljivo područje. Uz dozvoljenu ukupnu težinu vozila od 6,8 ​​tona, u stanju je primiti do 40 putnika, a sve to dok se pojavljuje nenametljivo i kompaktno. Vozilo ima potpuno niskopodnu konfiguraciju sa dvoja dupla vrata koj se otvaraju prema vani, kneeling sistem i sklopive mehaničke rampe na vratima. Sprinter City 77 ima Euro VI motor jačine 120 kW (163 KS).

U stopostotnom vlasništvu Niederrheinische Verkehrsbetriebe AG (NIAG), LOOK Busreisen GmbH uglavnom radi na linijama u i oko grada Kleve. NIAG/LOOK flota ima ukupno 179 vozila, plus 154 autobusa koji pripadaju firmama koje su unajmljene da obavljaju pojedine linije i prevoze. Kao najveći pružatelj transportnih usluga u donjoj Rajni, NIAG obavlja ukupno 78 linija, koje pokrivaju oko 2300 km2.