Site icon BHBus.ba

Mercedes Sprinter City 77 – Neupadljivi minibus za osjetljiva gradska područja

Mercedes-Benz Minibusse fŸr sensiblen InnenstadtverkehrProšle sedmice, kompanija LOOK GmbH iz grada Kleve, koji se nalazi u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, dobila je novi Mercedes Sprinter Cityy 77 za svoju liniju broj 49. Ova linija koja ide kroz uže gradsko područje je ekološki osjetljiva, a ne postoji mogućnost korištenja velikog autobusa pa je Sprinter City 77 bio idealna opcija. Thorsten Scheibe, iz Mercedesovog sektora prodaje minibusa, predao je vozilo Stephan Krethu, generalnom direktoru LOOK Busreisen GmbH i Christian Kleinenhammannu, članu izvršnog odbora Niederrheinische Verkehrsbetriebe Aktiengesellschaft (NIAG).

Urbani javni prevoz u pješačkim područjima je postao politički vruć krumpir u mnogim gradovima. Iako je cilj povezati pješačke zone neprimjetno u urbani sistem javnog prevoza, korištenje autobusa ili željeznica može dovesti do određenih poteškoća. Inžinjeri urbanog saobraćaja strahuju da pješaci mogu biti ugroženi, dok se restorani i trgovine žale na buku i emisije štetnih plinova, što sve dovodi do negativnih promjena u ponašanju potrošača. Međutim, za Kleve stvari su različite. Ovdje su takve usluge i linije posebno popularane među starijim građanima, jer im je lakše da se prebacuju po širokoj pješačkoj zoni. Linija 49 je prije održavana sa turističkim vozićem kakvi se mogu vidjeti u zabavnim parkovima. Međutim, ovaj turistički voz je mogao pružiti samo ograničene usluge u zimskim uslovima i postajao je sve više neupotrebljiv za veliki broj topografski izazovnih područja, pa se NIAG odlučio na koncept linije na osnovu Sprinter minibusa.

Troosovinski Mercedes Sprinter City 77 će sada liniju 49 obavljati u cijelosti i po svakom vremenu. Ovaj 8,7-metarsko vozilo ima atribute koji su poželjni za ovo osjetljivo područje. Uz dozvoljenu ukupnu težinu vozila od 6,8 ​​tona, u stanju je primiti do 40 putnika, a sve to dok se pojavljuje nenametljivo i kompaktno. Vozilo ima potpuno niskopodnu konfiguraciju sa dvoja dupla vrata koj se otvaraju prema vani, kneeling sistem i sklopive mehaničke rampe na vratima. Sprinter City 77 ima Euro VI motor jačine 120 kW (163 KS).

U stopostotnom vlasništvu Niederrheinische Verkehrsbetriebe AG (NIAG), LOOK Busreisen GmbH uglavnom radi na linijama u i oko grada Kleve. NIAG/LOOK flota ima ukupno 179 vozila, plus 154 autobusa koji pripadaju firmama koje su unajmljene da obavljaju pojedine linije i prevoze. Kao najveći pružatelj transportnih usluga u donjoj Rajni, NIAG obavlja ukupno 78 linija, koje pokrivaju oko 2300 km2.

Exit mobile version