Naslovnica Novosti Električni HIGER autobusi uskoro u Beogradu

Električni HIGER autobusi uskoro u Beogradu

2330
0
PODIJELI

Beograđane će već ovog ljeta, od Vukovog spomenika do Sava centra, prevoziti autobusi na električni pogon. Nabavka pet niskopodnih solo vozila na baterije koje proizvodi HIGER, a distribuiraju Bugari, ozvaničena je juče ugovorom između GSP Beograd i Chariot motors iz Bugarske. Zvanično, radi se o modelu HIGER KLQ6125GEV.w“Beograd će biti prva prestonica u Evropi koja će imati liniju samo sa autobusima na električni pogon”, izjavio je gradonačelnik Siniša Mali. “Rok isporuke je 150 dana i očekujemo da će tokom ljeta na ulicama biti prvi električni autobusi, koji će biti zelene boje da se naglasi njihov ekološki karakter. Nastavićemo sa ovom praksom ukoliko bude moguće, a za ovu godinu u planu je nabavka još 50 autobusa. U narednih nekoliko godina planirana je obnova cijelog voznog parka, kao i klimatizacija čeških tramvaja”.

Zadovoljstvo nije krio ni direktor GSP Beograd Željko Milković: “U pitanju je najmodernija tehnologija, koju trenutno koriste Tel Aviv, Teheran, a Grac pregovara sa ovom kompanijom o nabavci ovakvih autobusa”.

Električne niskopodne autobuse proizvodi kineski HIGER, a distributer je Chariot motors iz Bugarske. Cijena jednog vozila je 453 610 eura bez PDV, a rok trajanja 12 godina.

Sa punjenjem od 10 minuta na terminalima, ovo moderno vozilo na baterije može da pređe 20 kilometara, odnosno malo više nego obični autobusi na liniji 23 koji saobraćaju između Vidikovca i Karaburme. Kapacitet ovog vozila je minimum 80 putnika, a njihovi motori nesmetano funkcionišu na spoljašnjoj temperaturi od minus 20 pa sve do plus 50.

Ukupna vrijednost ponude je nešto više od 2,6 miliona eura bez PDV-a. U ovu cijenu uračunato je pet niskopodnih solo-autobusa, punjači, rezervni dijelovi, dijagnostički uređaji, radionički alat, kao i troškovi carine, transporta, obuka kadrova naručioca, redovni servis i potrošni materijal. Garantni rok na cijelo vozilo je dvije godine, odnosno 200 000 pređenih kilometara.

izvor: novosti.rs