Naslovnica Novosti CityMobil2 – autobusi bez vozača – sigurno i besplatno

CityMobil2 – autobusi bez vozača – sigurno i besplatno

2106
0
PODIJELI

Program CityMobil2 i švicarska start-up agencija BestMile, organizirali su probne vožnje autonomnih autobusa u mjestu Trikala u Grčkoj. Radi se o potpuno autonomnim autobusima, koji voze bez vozača, a namijenjeni su učešću u javnom saobraćaju, te prevozu radnika ili turista.autobusi-citymobil2-proauto-06fProgram je u eksperimantalnoj fazi pokrenut krajem ljeta, kada su autobusi testirani bez putnika, ili sa ciljanom grupom putnika na određenoj relaciji. Nova faza započela je tokom novembra, pa putnici sada mogu uživati u besplatnim vožnjama, koje su uz to sigurnije i efikasnije u odnosu na autobuse sa vozačima.

“Ovo je prvi put da se neko usudio uvesti potpuno automatizirana vozila u javni saobraćaj”, izjavio je Angelos Amditis, direktor istraživanja u grčkom institutu za komunikacije i kompjuterske sisteme (Institute of Communication and Computer Systems), koji rukovodi tehničkom stranom projekta. U razgovoru, Amditis dodaje: “Do sada su automatizirana vozila u Grčkoj vozila samo po posebnim trakama, ili pod nadzorom profesionalnih vozača u slučaju potrebe. Ovih šest autobusa su izloženi javnom saobraćaju, bez prisustva vozača, okruženi drugim učesnicima u saobraćaju, automobilima, biciklistima i pješacima.”

“Moramo biti strogi”, dodaje Admitis: “Za usvajanje projekta potrebno je usvojiti nove zakone.” Naime, maksimalna brzina je ograničena na 12 km/h, a autonomni autobusi mogu voziti na kratkim kružnim linijama, sa stanicama odvojenim od kolovoznih traka, kako bi se osigurao siguran i neometan ulaz i izlaz putnika.

Program CityMobil osnovala je i finansirala Evropska unija, a realizator BestMile je odlučio projekt započeti u Grčkoj, pa će stanovnici mjesta Trikala, uživati u sigurnim i besplatnim vožnjama do marta ove godine. Sljedeća faza ovog projekta je mjesto Sion u Švicarskoj, gdje će se također ogranizirati autonomni rad sličnih vozila za prevoz putnika.

izvor: proauto.ba