Naslovnica Ekskluzivno Prvi HIGER sa Mercedesovim motorom u BiH!

Prvi HIGER sa Mercedesovim motorom u BiH!

3051
0
PODIJELI

STP Derventa kupovinom HIGER E serije sa Mercedesovom šasijom i motorom je postala prva kompanija koja će koristiti sve prednosti koje ovaj model pruža uz svesrdnu asistenciju Mercedesovih komponenti.1Pring Banja Luka, zastupnik HIGER autobusa za BiH, je u julu najavio kombinaciju sa Mercedesovim motorom i šasijom. STP (Saobraćajno Transportno Preduzeće) Derventa je prepoznala potencijal i sve mogućnosti koje ova kombinacija pruža pa je postala prvi kupac HIGER E Serije sa Mercedesovim motorom i šasijom.bSTP Derventa osnovana je 1999 godine. Osnovna djelatnost firme je transport putnika u međunarodnom i domaćem saobraćaju. Vozni park čini 13 autobusa koje održava i servisira u vlastitoj radionici. Osnovni akcent preduzeće stavlja na modernizaciju postojećih kapaciteta, prije svega u pogledu voznih jedinica. Osim toga, u sklopu preduzeća djeluje i turistička agencija, tako da je kupovinom HIGER autobusa kompanija napravila odličan potez. S jedne strane je podmladila vozni park, a s druge strane će moći ponuditi na svojim turističkim putovanjima autobus koji će zadovoljiti sve zahtjeve klijenata.Što se tiče tehničkih specifikacija, ovaj HIGER će biti opremljen Mercedesovim OM 906 motorom jačine 280 KS (6300 ccm), a novost je i samonosiva šasija (SETRA sistem). Motor je uparen sa mjenjačem koji je također iz Mercedesa, a radi se o manuelnom Mercedes G110-6 mjenjaču sa retarderom. Na autobus je primjenjena najsavremenija elektrokatodna antikorozivna zaštita – potapanjem te dodatna antikorozivna zaštita donjeg dijela.6Ovaj model nudi dosta izmjena i u unutrašnjosti. Prvo što zapada u oči je novi volan, koji je izmjenjen i na koji su dodane razne funkcije koje će vozaču dodatno olakšati vožnju. Putnici će tokom vožnje uživati u audio i video sadržajima koji nudi ovaj model. Maksimalni kapacitet vozila je 39+1+1, a sjedišta imaju opciju obaranja naslona, a pomjerljiva su i u stranu.

Ni sigurnost nije zanemarena pa je HIGER E serija, poznata još kao i Adventure, opremljena sa Wabco ABS/ASR sistemom protiv proklizavanja točkova, hidrauličnim retarderom Mercedes Benz–Voith, Mercedes Benz ECU ograničenjem brzine, a sjedišta su sa pojasevima sa dvije ili tri tačke.7

Uskoro će doći i do isporuke, a vrijedi spomenuti i da je ovaj model sa Mercedesovim motorom kandidat za Autobus godine u BiH za 2016 godinu.