Naslovnica Novosti Donacija iz Holandije: Sarajevo bi uskoro moglo dobiti nove tramvaje

Donacija iz Holandije: Sarajevo bi uskoro moglo dobiti nove tramvaje

3118
0
PODIJELI

Građani Sarajeva bi se u narednom periodu mogli voziti novim tramvajima koji su poklon donacija kompanije HTM, tramvajskog prevoznika u Hagu.

Vesna Stevović, projekt menadžerica u kompaniji Metropoolregio Rotterdam Den Haag za Klix.ba otkriva kako još uvijek nemaju konkretnih dogovora o detaljima donacije, no kako je zasad uspostavljen kontakt izmadju HTM-a, tramvajskog prevoznika u Hagu i vlade Kantona Sarajevo.
b_160129075“Priča je počela prije nekoliko mjeseci kad je jedan od menadžera HTM-a boravio u Sarajevu. Po povratku je pričao kako mu se Sarajevo veoma dopalo, ali se iznenadio u kakvom je stanju javni prevoz, misleći na tramvaje. Kako sam ja čitala da je Sarajevo nedavno dobilo GTL8 tramvaje iz Turske, stvorila se ideja”, navodi Stevović za Klix.ba.

Ona pojašnjava kako HTM, tramvajski prevoznik u Hagu, upravo mijenja svoje GTL8 tramvaje za niskopodne, tako da bi nekoliko GTL8 tramvaja moglo ići za Sarajevo.

“Uspjeli smo uspostaviti kontakt s vladom Kantona Sarajevo, s ministrom i uposlenima u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i zasad znamo da tramvaji odgovaraju i da bi bili poželjni. O detaljima i uslovima donacije treba naknadno razgovarati”, navodi Stevović.13902250018_097c31e611U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo za Klix.ba je potvrđeno kako je ostvaren kontakt s holandskim donatorima te kako će više informacija dostupnih za javnost biti poznato uskoro.

Inače, u proteklih nekoliko dana GRAS se spominje u veoma pozitivnom kontekstu zbog svojih vozača. Naime, prije nekoliko dana vozač autobusa Muamer Džano u svom vozilu je pronašao torbu u kojoj je bilo 5409 KM koju je uredno vratio, a sinoć je zabilježen još jedan slučaj. Vozač trolejbusa Hajriz Čolović na platou ispred Autobuske stanice u Sarajevu pronašao je novčanik sa dokumentima i novcem na ime Ratko Todorović. Brzom reakcijom vlasnik je pronađen i vraćeni su mu dokumenti i novac. U oba slučaja vozači su odbili ponuđene nagrade, a pohvale za ovakve postupke stižu sa svih strana.

izvor: klix.ba/radiosarajevo.ba/avaz.ba