Naslovnica Novosti Upoznajte autobus predsjednika SAD: Ground Force One

Upoznajte autobus predsjednika SAD: Ground Force One

2744
0
PODIJELI

Za predsjednika Sjedinjenih Američkih država Baraka Obamu nema problema, barem kada je prevoz u pitanju. Tako predsjednik može birati između Air Force One, Marine One ili Cadillac One (The Beast), ovisno od toga gdje i kako treba da ide.naslovna (1)Osim ova tri specijalna vozila, Obama ima na raspolaganju i Ground Force One – oklopni predsjednički autobus i najnovije vozilo u dosta jakoj predsjedničkoj floti. Iako su tehnički podaci nedostupni, sa razlogom, ipak smo uspjeli skupiti neke od značajki Ground Force One. Radi se o Prevost X3-45 VIP 3 modelu, uz naravno neophodne modifikacije.

Ground Force One ima dužinu od 13,7 metara i autobus je specijalno dizajniran od strane Tajne službe. Ground Force One je obojen u jet-crnu boju, baš kao i Cadillac One. Tajna služba kupila Ground Force One i njegovog blizanca, koji služi kao mamac i odrađuje taktičke zamisli, od kompanije iz Hemphill Brothers Coach Co iz Tennesseeja, koja je radila modifikacije i prepravke, za 1,1 milion dolara po komadu. No, u konačnici, kada se sagleda kakav posao rade može se reći da su autobusi ipak jeftini i ispativi.

Prije kupovine Ground Force One, Tajna služba je iznajmljivala novi autobus svaki put kada je predsjedniku bio potreban jedan, a zatim su naknadno na autobus ugrađivali oklopne ploče, neprobojna stakla i druge sigurnosne značajke. Upravo zbog toga smo i rekli da je autobus na kraju, unatoč cijeni, isplativ. Naravno prednost je i što se ne mora gubiti dodatno vrijeme i novac na ugrađivanje ovih stvari ponovo i ponovo. Autobus dolazi i sa paketom sigurnosnih mjera, koje uključuju uključujući i gume koje se ne mogu probiti, oklopni eksterijer i teško armirano staklo.naslovna (2)Ground Force One također dolazi sa protiv-požarnim sistemom, bocama sa kisikom, koje služe predsjedniku u slučaju hemijskog napada, a u autobusu se nalazi i dodatna krv predsjednika, u slučaju da je povrijeđen. Uz sigurnosne značajke, autobus ima i puni paket uredske opreme, koja uključuje telefone, televizore, radio i internet.

Baš kao i slučaju Cadillac One, samo nekolicina sretnika imala je čast da sjedi za volanom Ground Force One. Ovaj autobus omogućava predsjedniku da se udobno i sigurno prevozi kroz teritorije SAD. Budući da se svi prozori, osim onih na prednjem dijelu autobusa, jako zatamnjeni predsjednik Obama mora stajati pokraj vozača, kako bi mogao mahati građanima i kako bi se vidio.

Ipak, i dalje je nejasno kako izgleda unutrašnjost Ground Force One. Jedan saradnik iz Bijele kuće je jednom prilikom opisao unutrašnji prostor kao veoma udoban sa foteljama i kaučom. Autobus također omogućava lakšim prevoz predsjednika, pošto može odmah iz Air Force One preći u Ground Force One i nastaviti sa obavezama.