Naslovnica Novosti Zabrana ulaska u EU za vozače iz BiH?!

Zabrana ulaska u EU za vozače iz BiH?!

4693
0
PODIJELI

Prema informacijama kojima raspolaže Teretna Vozila, veliki broj vozača teretnih motornih vozila, kao i vozača autobusa sa teritorije BiH, od petka je vraćen sa graničnih prelaza sa Republikom Hrvatskom (EU). Kao razlog navode direktivu koju je donijela Europska unija, po kojoj građanin Bosne i Hercegovine, na teritoriji Europske unije može da boravi najviše 90 dana u zadnjih 6 mjeseci.DSCN4852Svaki vozač, za koga je prilikom provjere utvrđeno da je boravio više od 90 dopuštenih dana, vraćen je sa granice. Ono što prevoznicima takođe pravi problem, je i činjenica da niko od nadležnih na graničnim prelazima sa kojih su vraćeni, nije znao da kaže kada oni ponovo stiču pravo na ulazak u EU.

Ovaj potez napravio je problem velikom broju firmi čiji su vozači već ispunili dozvoljeni broj dana, te su vraćeni sa graničnih prelaza, ali i svima ostalim za koje je samo pitanje dana kada neće moći preći granicu.

Kako nezvanično saznajemo, tražiće se da se ovaj zakon ne sprovodi na privredna lica nego samo na fizička, odnosno da se ova direktiva ne sprovodi na vozačima teretnih vozila i autobusa koji voze na teritoriji EU, a imaju državljanstvo BIH.DSCN4515Ekipa Portala BHBus.ba je prije 10-tak dana svjedočila sastanku između par prevoznika koji su istakli ovaj problem i izgleda da su se njihova predviđanja obistinila. Svi koji imaju bilo kakve veze sa transportom, kažu da su veoma zabrinuti i da ne vide nikakvo rješenje.

Ministarstvo transporta se pismenim putem obraćalo Ministarstvu bezbjednosti, a oni dalje Briselu. Odgovor koji su dobili nije nimalo ohrabrujući i samo je potvrđeno da je za sada tako kako jeste – najviše 90 dana, u periodu od 6 mjeseci i da vozači teretnih motornih vozila i autobusa ne mogu dobiti nikakve privilegije u odnosu na ostala lica.

BiH nije riješila još ni stare probleme oko usklađivanja linija, licenci i nelegalnih prevoznika, a novi već dolaze…