Naslovnica Novosti Više od 500 KS za Ajkule iz Kelna

Više od 500 KS za Ajkule iz Kelna

4077
0
PODIJELI

U MAN centru u Plauenu se prilagođavaju autobusi koji su naručeni po posebnim specifikacijama i željama. Upravo jedan takav je proteklih mjeseci rađen za potrebe hokejaškog kluba iz Kelna Kölner Haie (Ajkule). Njihov novi klupski autobus će biti Neoplan Skyliner, a već je i dobio ime “Black Shark”.naslov (1)Tokom ovog procesa, MANovi specijalisti u Plauenu su obavili jako precizan rad. Zahvaljujući njihovim rukama crni luksuzni dvospratni autobus je spreman za svoju prvu misiju i prevoziće hokejaše Kelna na gostovanja.

U aprilu 2014. godine, prevoznik iz Kelna Jürgen Weinzierl naručio je Neoplan Skyliner za Kölner Haie. Sveobuhvatna modifikacija Crne Ajkule uključivala je između ostalog i sjedišta sa klupskim logom, specijalne ormare za jakne i opremu, kuhinju u obliku slova L, posebne toalete, visokokvalitetne 19-inčne monitore kao i Wi-Fi veze. Nema sumnje da će Crna Ajkula ispuniti sva očekivanja domaćih hokejaških zvijezda.

“Već u toku proizvodnog procesa autobusa u Ankari, naše kolege su morale napraviti određene poslove zbog naručenih izmjena”, objašnjava Aleksandar Rohler, inženjer za dizajn. Bilo je potrebno oko pet mjeseci od prvog sastanka sa kupcem i definisanjem posebnih zahtjeva te početka proizvodnje vozila u Ankari do prebacivanja autobusa u u Plauen. Tokom tog vremena, Mario Scheffel, iz MAN odjela za modifikacije i njegov tim pripremili su sve za proces prilagodbe vozila željama kupca i ekipe, a sam proces modifikacija u Plauenu trajao je samo četiri sedmice.

Prošle subote ovaj pravi dragulj među autobusima predan je na korištenje novom vlasniku i ekipi Kölner Haie. Popularne Ajkule će biti glavni korisnici novog autobusa, ali će se po potrebi koristiti i za prevoze u kompaniji prevoznika.SportSkyliner je dugačak 14 metara, visok četiri metra, ima 505 KS, stolove za 24 osobe i ukupno 50 mjesta. Potpuno crni autobus ukrašen je sa velikim logom ajkule. Weinzierl je u unutrašnjosti stavio naglasak, ne samo na udobnost i razumnu upotrebljivost, nego i na posebne detalje. Tako novi autobus tim ima osam monitora, Wi-Fi, veliku kuhinju, električno napajanje, stakleni krov na gornjoj palubi itd. Sjedišta na donjoj palubi imaju vezu sa svim monitorima, pa treneri i saradnici mogu slati video sekvence direktno na sve monitore i na taj način analizirati taktičke zamisli tokom vožnje.

“Odličan autobus” oduševljen je veteran kluba Mirko Lüdemann, koji zna koliko je važno ugodno i sigurno putovanje na gostovanja. A sa ovim autobusom u to nema sumnje.