Naslovnica Novosti Zagreb: Pušteni u rad hibridni autobusi

Zagreb: Pušteni u rad hibridni autobusi

2524
0
PODIJELI

Gradonačelnik  Milan Bandić, u društvu Ane Stojić Deban predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga i voditeljice podružnice ZET-a  Ljube Žgele, pustio je u promet hibridni autobus na liniji  118 Mažuranićev trg-Voltino.

– Drago mi je da svjedočimo najboljoj tehničkoj opremljenosti gradskog prijevoza, uz niskopodne tramvaje i autobuse, danas puštamo u rad dva hibridna autobusa. Ovime podižemo ljestvicu ekološke osviještenosti.- rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Riječ je o vozilima na probnoj upotrebi u Zagrebačkom električnom tramvaju. Za razliku od konvencionalnih vozila, hibridni autobusi su u kombinaciji električne energije i dizelskog  goriva, što uvelike pridonosi ekonomičnom i ekološki prihvatljivom modelu prijevoza. Pri brzinama do 30 km na sat vozila su gotovo bešumna, a tek se pri većim opterećenjima uključuje klasični motor.

– Dva hibridna autobusa vozit će na linijama 118 (Trg Mažuranića – Voltino) i 128 (Črnomerec – Lukšići). To su dva testna modela kojima isprobavamo i mjerimo kolika bi ušteda bila u odnosu na konvencionalna, vozila. Mi očekujemo uštedu u visini od 40 posto, na primjeni ovakvih vozila u gradskom prijevozu.- rekla je Ana Stojić Deban, predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga.

izvor: zna.hr