Naslovnica Novosti Luksuzni klupski autobus za SIPG Shanghai

Luksuzni klupski autobus za SIPG Shanghai

2059
0
PODIJELI

Kada je svjetski poznatom fudbalskom treneru Sven-Göran Erikssonu bio potreban novi klupski autobus za njegov tim Shanghai SIPG, prvi izbor je bila Scania. “Ovaj autobus je savršen za moje igrače”, izjavio je Eriksson.svennis3-768x576Sven-Göran Eriksson, ili Svennis, kako mu je nadimak koji su mi dali njegovi fanovi, trener je u Kini od 2013. godine, kada je preuzeo klub Guangzhou. Klub je imao najbolju sezonu ikad, zauzevši treće mjesto u kineskoj ligi. Nakon toga je Eriksson preuzeo ekipu SIPG Shanghai, koji je u vlasništvu Shanghai International Port Group, u čijem je vlasništvu i najveća luka na svijetu.

S obzirom da je Scania bila prvi izbor Erikssona i uzevši u obzir da je Scania “domaća” u Kini, preko proizvođača HIGER, dileme za novi klupski autobus nije bilo. “Scania je u Švedskoj veoma poznata, a sada je dobro poznata i u cijelom svijetu. Ovdje u Šangaju imam prijatelja, Bo Martinssona, koji je odgovoran za prodaju Scania autobusa u Kini. Dakle, na kraju je to bio lak izbor za klub”, objasnio je Eriksson.svennisAutobus ima dužinu od 12 metara, a radi se o Scania-Higer K 400EBH. Autobus je opremljen sa samo 35 luksuznih sjedišta, a većinu radnog vijeka će se koristiti za putovanje do aerodroma, a povremeno i na utakmice u šangajskoj regiji.

“Volimo ovaj autobus. Igrači su jako sretni zbog dodatnog prostora za noge. Radi se o veoma modernom vozilu čiji automatski mjenjač čini vožnju veoma udobnom i glatkom, pošto se mjenjanje brzina i ne osjeti. Igrači su često veoma umorni nakon utakmice i žele da se dobro odmore pa čak i odspavaju. Dakle, ogromni prostor između sjedišta je veoma važan, posebno za visoke igrače u timu. Imali smo mnogo zahtjeva kada smo naručivali autobus i sve što smo tražili uspješno je ispunjeno” – poručeno je iz kluba.svennis4-768x576Sven-Göran Eriksson uživa u radu kao trener u Kini i smatra da kineski fudbal ima svijetlu budućnost. Kineske vlasti su najavile gradnju 50 000 novih škola fudbala u narednih deset godina. Manchester City i brazilske fudbalska legenda Ronaldo su već osnovali svoje fudbalske akademije u Kini. U februaru 2015. godine, kineska vlada je objavila tri cilja za kineski fudbal: da se reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo, da Kina organizira Svjetsko prvenstvo i, na kraju, da Kina osvoji Svjetsko prvenstvo.