Naslovnica Novosti Francuzi testiraju prvi potpuno električni turistički autobus

Francuzi testiraju prvi potpuno električni turistički autobus

1468
0
PODIJELI

Francuzi su imali čast da budu prvi koji će testirati potpuno električni visokoturistički autobus. Autobus je razvijen od strane kompanije BYD, koja je najveći proizvođač električnih vozila na svijetu i koja svako malo postavlja standarde u svijetu električnih vozila.1Ovaj turistički autobus je predstavljem tokom 2015. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a od sredine marta se nalazi u Evropi, tj. Francuskoj, gdje se testira i završavaju procedure oko homologacije prije puštanja u redovni rad u Evropi. Pariz je izabran za evropsku prezentaciju zbog toga što se njihov gradonačelnik u velikoj mjeri zalaže za smanjenje zagađenja, a u tome vozila mogu mnogo pridonijeti.

Uz opseg rada od 200 km na jednom punjenju i periodom od samo 2,5 sata za potpuno punjenje, ovaj BYD autobus može obavljati niz prevoza u i van grada, kao što su shuttle usluge, razgledanje grada, prevoze za hotele, aerodrome i slično.

BYD osnivač i predsjednik Wang Chuanfu kazao je: “Prije par mjeseci čuli smo poziv za pomoć gradonačelnika Pariza, Anne Hidalgo, da pomognemo u stvaranju boljih ekološih prilika u Parizu kako bi se jedan od najljepših gradova na svijetu dodatno “ozelenio”.
2Isbrand Ho, iz BYD Europe MD je najavio: “Uskoro ćemo objaviti svoje planove za naše autobuse za evropsko tržište, a Francuska će biti naše prvo tržište. Uvjereni smo da imamo vozila koja odgovaraju potrebama grada”.

Električni BYD autobus ima motor snage 180 kW (241 KS), automatske aparate za gašenje požara na prednjem i zadnjem dijelu autobusa, lift za korisnike u invalidskim kolicima, opciju paljenja vozila bez ključa, sistem za praćenje pritiska u gumama i sistem upozorenja mjenjanja trake.

Karoserija je napravljena od nehrđajućeg čelika, a sigurosni sistemi uključuju elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC), napredni kočioni sistem u slučajnu opasnosti (AEBS) i adaptivni tempomat (ACC).