Naslovnica Novosti Turci žele otvoriti fabriku autobusa u BiH

Turci žele otvoriti fabriku autobusa u BiH

3622
0
PODIJELI

124Bosna i Hercegovina, tačnije Federacija BiH, uskoro bi mogla dobiti prvu modernu kompaniju za proizvodnju elitnih, ali i mini gradskih autobusa koje bi izrađivali po licenci British Motor Cooperation (BMC) sa sjedištem u Izmiru u Turskoj, saznaje Dnevni avaz.

O toj mogućnosti razgovaralo se na sastanku predstavnika Vlade 122Federacije sa vlasnicima velikih turskih firmi. Ovu informaciju potvrdio nam je jučer Nermin Džindić, ministar energije FBiH, koji je i predvodio delegaciju Federalne vlade u Turskoj.

BMC je britansko-američka kompanija čiju je licencu otkupila vlada Turske. Proizvodi moderne autobuse, kao i kamione te vojna oklopna vozila. Pokazali su veliko interesovanje za otvaranje firme u Bosni i Hercegovini. Radi se o najvećem proizvođaču komercijalnih vozila u Turskoj.

Džindić je za Avaz kazao da će predstavnici ove kompanije u narednih nekoliko dana posjetiti Sarajevo kako bi sa predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja te vlasničku infrastrukturu. “BMC bi otvorio firmu u Federaciji, ali bismo mi proizvodili autobuse po njihovoj licenci. Opcija je da se proizvodnjom obuhvati region. Riječ je o velikoj korporaciji koja bi proizvodila autobuse do 97 mjesta”, kazao je Džindić.123Prema njegovim riječima, ovaj posao značio bi novu investiciju te doveo do zapošljavanja. “Ideju i interes sada treba pretočiti u dogovor. Njihova delegacija vrlo brzo će posjetiti Sarajevo kako bi vidjela najbolju lokaciju, ali i dogovorila sve detalje”, završio je Džindić.

izvor: Dnevni avaz