Naslovnica Novosti Busworld Europe se iz Kortrijka seli u Brisel 2019. godine

Busworld Europe se iz Kortrijka seli u Brisel 2019. godine

1390
0
PODIJELI

Busworld Europe (Kortrijk), međunarodna izložba za autobuse će se iz Kortrijk Xpo 2019. godine preseliti u Brussels Expo. Nakon što je u organizaciji Kortrijk Xpo za 45 godina održano 24 izdanja Busworlda, ovo će biti veliki korak u historiji ove manifestacije.busworld_kortrijk2015_1-660x330Odluka o preseljanju je čisto tehnićka. Busworld nije imao drugog izbora nego da traži veći prostor za izložbu. Izdanje nakon izdanja, broj izlagača i posjetitelja se konstantno povećavao što je pravilo probleme u organizacionom smislu, sve dok Kortrijk Xpo nije dosegao svoje konačne granice proširenja. U početku, Busworld je uspio riješiti ovaj problem izgradnjom privremenog paviljona, ali to nije bilo održivo dugoročno rješenje. Tokom posljednjeg izdanja, 2015. godine, broj posjetitelja ponovo je porastao pa su se javuili novi problemi oko lokacija.

Mieke Glorieux, generalni direktor Busworld Europe (Kortrijk) objašnjava: “Busworld Kortrijk je postao najvažniji međunarodni sajam B2B trgovine u autobuskoj industriji sa gotovo 35 000 posjetitelja u 2015. godini. Iskreno, žalim što moramo napustiti Kortrijk Xpo. Svih ovih godina pružali su nam veliku podršku i bez sumnje su pridonijeli cjelokupnoj atmosferi i uspjehu Busworld Kortrijk”.27604396632_72246b2ddf_oMeđutim, Kortrijk Xpo će i dalje imati značajnu ulogu u budućnosti Busworld Europe. Kortrijk Xpo tim ostaje provajder dodatnih usluga za izlagače; što je veoma pozitivno za izlagače, jer oni mogu računati na iskustvo koje je Kortrijk Xpo tim stekao u ovom području tokom godina. “Busworld, sa svojim međunarodnim i rastućim ambicijama, morao je pronaći novu lokaciju zbog nedostatka prostora u Kortrijku i stoga je odlučio da se presele u najveći izložbeni prostor u Belgiji sa najvećim međunarodnim kapacitetom”, objasnila je Redgy Deschacht, predsjednik Odbora direktora Busworld.

Pored međunarodnog imidža grada Brisela i velikog kapaciteta Brussels Expo, bilo je i drugih logističkih faktora koji su ubijedili Busworld tim o svojoj odluci, a to su: prisustvo međunarodnog aerodroma i međunarodne željezničke stanice te veliki kapacitet hotelskih soba. Ovi faktori će pojednostaviti posjetu Busworldu, kako za Busworld izlagače tako i za goste.27094414203_6abbf29ecd_oPrva Busworld Izložba je organizovana 1971. godine pod nazivom “Autocar – en Autobussalon”. Od tada je u organizaciji svake dvije godine i održavao se u Kortrijk Xpo. Ime “Busworld” je prvi put korišteno 1999. godine i označavalo je početak međunarodne strategije Busworld. Danas, to je najstarija i najpoznatija izložba u autobuskoj industriji. Od 2001. godine, Busworld se počinje organizirati i na drugim kontinentima. Danas Busworld ima ukupno pet izložbi: Busworld Europe (Kortrijk), Busworld Turska, Busworld Indija, Busworld Rusija i Busworld Latinska Amerika.