Naslovnica Novosti Sarajevo: U radu svih 15 doniranih autobusa iz Turske

Sarajevo: U radu svih 15 doniranih autobusa iz Turske

2373
0
PODIJELI

Prošle sedmice u funkciju je zvanično stavljeno 15 doniranih autobusa Grada Istanbula i njihovog gradskog saobraćajnog preduzeća IETT sarajevskom GRASu koji su donirani posredstvom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA.

nasloMinistar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Mujo Fišo zahvalio se Istanbulu na donaciji ističući kako je turski grad do sada Sarajevu donirao 45 autobusa.  “Građani će biti zadovoljni, ali ne u potpunosti. GRAS nije u situaciji da sto posto obavlja linije koje su registrovane. Mi imamo i drugog prijevoznika, odnosno Centrotrans, koji na neki način balansira taj problem u KS”, kazao je Fišo.

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić kazao je kako je ova donacija dobrodošla preduzeću. “Sa ovih 45 autobusa, 15 koji su nedavno došli i 30 koje smo ranije dobili, uveliko je popunjen vozni park bez kojeg ni teško odgovorili potrebama građana. Sa ovim voznim parkom mi ćemo upotpuniti linije gdje je bio nedovoljan broj vozila i na nekim linijama gdje nikada nije bilo linija”, rekao je Vatrić.

Osvrnuo se i na finansijsku situaciju u GRAS-u ističući kako ovo preduzeće može riješiti svoje probleme jedino u saradnji sa Vladom KS. Predstavnik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA Birol Četin rekao je da TIKA između ostalog radi na zasnivanju odnosa između javnih ustanova dvije zemlje te da je jedan od takvih projekata povezivanje Istanbula i Sarajevo. “Pored ovih autobusa došao je i jedan kamion sa rezervnim dijelovima tako da će bez problema moći da funkcionišu u narednom periodu. Razgovarali smo s direktorom i predstavnicima grada i mislim da će se ovaj projekat nastaviti i ubuduće”, rekao je Četin.

Ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kao i njegov zamjenik Abdulah Skaka, koji su istakli da su autobusi donirani prije svega zahvaljujući intenzivnoj saradnji Sarajeva i Istanbula. “Imamo jako dobre odnose s Turskom i pobratimske odnose sa više turskih gradova, među kojima je i Istanbul. To dokazuje da glavni grad BiH, kroz svoju međunarodnu saradnju nema samo predstavljačku funkciju, nego i veoma sadržajne odnose s gradovima pobratimima, koji rezultiraju ovakvim donacijama, te vrlo često nekim važnim dogovorima koji jačaju našu privredu”, istakao je gradonačelnik Komšić.

izvor:klix.ba