Naslovnica Ekskluzivno GIPS Tuzla: Počela sa radom CNG punionica

GIPS Tuzla: Počela sa radom CNG punionica

2412
0
PODIJELI

Pod vlasništvom kompanije Junuzović-kopex d.o.o Lukavac, početkom mjeseca septembra 2016. godine otvorena je prva CNG plinska stanica. Ovo je ujedno i prva punionica zemnog plina na području Bosne i Hercegovine.

20160914_135104-768x576

Plinska stanica izgrađena je u krugu Gradskog i prigradskog saobraćaja d.d. Tuzla, kompanije koja je u večinskom vlasništvu Junuzović-kopexa. U ovoj punionici zemnog i ekološki prihvatljivog plina punit će se svakodnevno 45 CNG autobusa javnog gradskog prevoznika. Punionica će prvenstveno služiti kao punionica za autobuse ovog društva a u skorijoj budućnosti i za same građane.

Investicija izgradnje ove moderne i po zadnjim standardima opremljene punionice je vrijedna više od 2 milijuna konvertibilnih maraka. Plinsko punjenje autobusa jeftinije je i brže, a očuvanje energije i zaštita okoliša, najveće su prednosti korištenja ovog goriva.

CNG vozila imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, pa su ekološki prihvatljiviji. Grad Tuzla spada u gradove koji su opterećeni industrijskim zagađenjima, te je od velikog značaja da što veći broj vozila budu ekološki prihvatljivi. Velika razlika u cijeni između ova dva izvora energije još je jedan razlog zašto prirodni plin postaje najbrže rastuća alternativa dizelu i benzinu. Niža cijena zemnog gasa u odnosu na dizel, ova vozila čini i ekonomski prihvatljivijim.

(slike/text|Junuzović-Kopex)